Coronaviruset utgör en global hälsofara

New York, 200203 (IPS) – Världshälsoorganisationen har utlyst globalt nödläge på grund av coronavirusets spridning i världen. Länder med svaga sjukvårdsresurser riskerar att drabbas hårdast.

Det här är femte gången som WHO utlyser globalt hälsonödläge. Första gången var under svininfluensaepidemin 2009, senaste gången var under ebolautbrottet i Kongo 2019.

Totalt ska över 360 personer ha dött till följd av viruset i Kina, enligt New York Times. I fredags hade viruset spridits till samtliga regioner i landet och över 9 000 personer uppges ha insjuknat.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade i ett uttalande att nödläget utlysts på grund av det stora antalet smittade och de senaste dagarnas snabba spridning.

Viruset har hittills spritts till länder som Sydkorea, England och Sverige. I Vietnam, Tyskland, Japan och USA har man konstaterat smitta mellan människor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonade hur viktigt det är att samarbeta för att minimera ytterligare spridning. Särskilt eftersom man inte vet vilken skada viruset kan göra om det sprids inom ett land med svagare sjukvårdsresurser. Det är oklart hur WHO stöttar just dessa länder – världshälsoorganisationen har ännu inte gett några tydliga besked.

Experter som IPS talat med säger att några av de största utmaningarna för länder med svagare sjukvårdsresurser är att få tillgång till laboratorier, personal och tillräckligt med sängplatser. Det kan också vara svårt att snabbt ställa diagnos eftersom symtomen liknar dem vid influensa. Det är inte alla länder som har tillgång till den utrustning som krävs för att ställa diagnos. Vid behandling kan smittade behöva läggas in på sjukhus i upp till 20 dagar och det är inte alla sjukhus som har den kapaciteten.

Beroende på hur snabbt spridningen kan stoppas och hur snart ett vaccin kan vara tillgängligt kan någonstans mellan 39 000 och 190 000 människor i Wuhan i Kina ha drabbas, enligt tidskriften Nature.

En del länder i Asien och Afrika som har nära relationer med Kina har ställt in flyg till landet. Kenya Airways och RwandAir har ställt in alla flyg till Kina.

Samira Sadeque