Bristande resurser slår mot FN:s människorättsarbete

New York, 200131 (IPS) – FN:s bristande resurser har drabbat världsorganisationens dagliga verksamhet – däribland arbetet inom det Genevé-baserade rådet för mänskliga rättigheter, HRC.

Under förra året tvingades FN genomleva organisationens största ekonomiska kris på ett decennium, meddelade generalsekreterare António Guterres nyligen.

De minskande resurserna har lett till att FN:s råd för mänskliga rättigheter har tvingats dra ner på antalet anställda, lett till att möten fått ställas in samt till att vissa av de särskilda rapportörer som har till uppgift att utreda olika former av människorättsbrott i världen inte har kunnat genomföra resor.

I oktober förra året kom nya besparingsåtgärder, på grund av bristande bidrag från FN:s medlemsländer. Och än finns inga tecken på att situationen skulle förbättrats.

Kyle Ward vid FN:s organ för mänskliga rättigheter, OHCHR, säger till IPS att de kommittéer som bevakar efterlevnaden av människorättskonventioner tvingats hantera minskande budgetar. Däribland en 25-procentig minskning i resurser för resekostnader, samt minskad personal – och att detta fått stora konsekvenser för organen.

– I samband med den finansiella krisen förra året såg det ut som att de inte skulle kunna genomföra alla sina sessioner, fram till att FN:s styrande ekonom ingrep med en försäkran om en tillsättning av alla resurser som krävdes för att kunna genomföra alla möten.

Kyle Ward säger att man till stora delar lyckades. Samtidigt betonar han att en del av arbetet inom organen inte kunde utföras på grund av de bristande resurserna.

– Tyvärr har inte situationen förbättrats i år, då de stora budgetrestriktionerna finns kvar. Detta samtidigt som det råder oro för en fortsatt likviditetsbrist för FN, säger han till IPS.

Simon Adams, ordförande för organisationen Global Centre for the Responsibility to Protect, säger till IPS att HRC och övriga människorättsorgan spelar en avgörande roll när det gäller att i tid kunna varna för omfattande övergrepp. Han varnar för konsekvenserna av att dessa organ inte får de resurser de behöver

– Bara de som föredrar tystnad och passivitet kring människorättsövergrepp gynnas av att detta system avmagras på resurser, säger Simon Adams.

Thalif Deen