Gäststudenter blir hemlösa i Malmö

Stockholm, 091112 (IPS) – I år har Malmö högskola dubbelt så många utländska gäststudenter jämfört med förra året. Många av dem har haft stora svårigheter att hitta boende och har som sista utväg tillbringat nätter på järnvägsstationen.

Bland de 700 gäststudenterna, så kallade freemovers, studenter utan utbytesprogram, som anlände till Malmö i september kommer många från Nigeria, Kina, Nepal, Bangladesh och Pakistan.

En av studenterna, som vill vara anonym, berättar att han lämnade ett välbetalt jobb i sitt hemland för studier i Sverige. Väl i Sverige hänvisades han till studentkårens tillfälliga boende.

– Jag gick dit, men jag insåg att det var för dyrt för mig. Jag sov under bar himmel den natten.

Efter nätter som hemlös har han nu ett tillfälligt boende och tak över huvudet. Han delar rum med fem andra studenter för att kunna ha råd med hyran.

Han säger att de senaste månaderna har varit svåra för många utländska studenter och är förvånad över att Malmö högskola inte har ett studenthem, vilket är vanligt i andra länder.

– Boende är så viktigt – för att man ska kunna studera, äta och sova, säger han.

Det var genom den utländska konsultfirman BSB Global Network, som han fick information om studier på Malmö högskola, och hjälp att ansöka. Den stora tillströmningen av utländska gäststudenter till Malmö högskola beror bland annat på att flera utländska konsultfirmor har haft omfattande kampanjer det senaste året.

– Jag såg en annons i en dagstidning om firman som säljer information om studier i Sverige. När jag träffade dem berättade de att studier i Sverige till och med i år är avgiftsfria. Jag betalade runt 8 000 kronor för deras service.

Även flera andra studenter vid Malmö högskola uppger att de betalat motsvarande summor till liknande konsultfirmor. Mannen IPS talar med berättar att hans familj och släkt hjälpte honom att betala avgiften till företaget för information som i realiteten finns tillgänglig gratis på internet. Summan motsvarar priset för en mindre lantgård i hans hemland. – Rådgivare på konsultfirman förklarade att det inte skulle vara några problem att hitta ett extrajobb i Sverige. Men i verkligheten är det väldigt svårt att få ett jobb om du inte kan svenska. De borde ha berättat hur svårt det kan vara att komma som utländsk student till Sverige.

Nu studerar han svenska vid sidan om de andra studierna på högskolan och efter att ha sökt jobb i flera månader har han fått ett diskjobb på en restaurang 8-9 timmar i veckan.

Anna Bohman är en av studenterna på Malmö högskola som försökt hjälpa de utländska gäststudenterna.

– En del har trott att det skulle vara lätt att försörja sig här. Att de skulle kunna sälja te på gatan, eller odla grönsaker och sälja. De har inte haft en aning om hur det ser ut i Sverige.

Anna Bohman har samlat in vinterjackor, mobiltelefoner och väskor till studenterna, hjälpt ett tiotal att få tillfälligt boende och även öppnat sitt eget hem för några studenter. Hon säger att gäststudenterna måste få bättre information innan de kommer till Sverige och bättre stöd när de kommit hit.

– Varför inte använda en del av det svenska biståndet till stipendier för gäststudenterna? Då skulle de ha en chans att klara sina studier här, säger hon.

Konsultfirman BSB Global Network har 60 heltidsanställda och 35 deltidsanställda rådgivare som arbetar med att förmedla information och service till dem som vill ansöka till universitet och högskolor utomlands. Enligt uppgifter på deras hemsida har de kontakt med de studenter som med deras hjälp har antagits vid utländska universitet, och ser till att stötta dem och hjälpa dem med boende, bland annat. På hemsidan utlovar företaget “hundraprocentigt nöjda kunder”.

– Ingen har någonsin haft något att anmärka på vår service, säger M. K. Bashar, vd för konsultföretaget BSB Global Network till IPS.

Han säger att BSB ger studenterna omfattande information om möjligheterna att få boende och deltidsjobb i de länder som de ansöker om att studera i.

– Vi upplyser dem om att studier är avgiftsfria i Sverige och att det kan vara svårt att få ett deltidsjobb. När vi ger råd till studenterna förklarar vi allting och när någon vill ha hjälp med boende så hjälper vi dem med det. Den avgift vi tar ut är maximalt 2 000 kronor.

Knut Bergknut, chef för internationella sekretariatet på Malmö högskola, säger att högskolan i år tagit större ansvar än tidigare för sina gäststudenter – bland annat genom att de anställt en kontaktperson för de 700 utländska gäststudenterna. Han säger att de har en ständig dialog med gäststudenterna.

– Jag tror att vi har varit bra på att ge dem service och att det är en av anledningarna till att vi har dubbelt så många utländska gäststudenter i år, säger han till IPS.

Men han känner inte till att flera utländska studenter har haft stora problem att ha råd med boende och tillbringat nätter utomhus under hösten.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Ingen ska behöva leva så.

Men han betonar att högskolan främst har ansvar för studenternas akademiska situation och att det inte har funnits några brister i informationen till studenterna om vad de kan förvänta sig när de kommer till Sverige för att studera.

Ida Karlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *