Brittisk författare tar strid med islamofobin  

New Delhi, 211102 (IPS) – Flera undersökningar har visat att islamofobin är ett växande problem i Storbritannien. De fördomar som drabbar muslimska kvinnor var en av de främsta drivkrafterna till att Rabina Khan valde att skriva en bok om sina upplevelser.

När Rabina Khan för några år sedan ställde upp som en oberoende kandidat i Londons lokalval frågade en manlig väljare henne vilken färg hon hade på sitt hår, som täcks av en sjal. Hon svarade att det var rosa – vilket senare gav henne inspiration till titeln på sin bok, ”My hair is pink under this veil”.

– Jag vill bemöta uppfattningen om att kvinnor med hijab inte skulle kunna vara intresserade av frisyrer eller mode, säger Rabina Khan.

Hennes bok är en berättelse om hur en brittisk muslimsk kvinna lyckas uppnå politiska framgångar, trots att hon ofta möts av fördomar, kvinnohat och okunskap.

Rabina Khans personliga berättelse belyser de förlegade uppfattningar många har om muslimska kvinnor – och om vad en kvinna med hijab kan och inte kan göra.

– Muslimska kvinnor ses ofta som förtryckta, som att vi inte har några egna liv eller några förhoppningar om att göra karriär eller att engagera oss i politiken, säger Rabina Khan.

För några år sedan varnade Storbritanniens muslimska råd för en tilltagande islamofobi i landet och 2018 varnade FN-experter för en ”snabb ökning” av hatbrotten i landet efter Brexit-omröstningen. FN:s särskilda rapportör mot rasism och intolerans varnade för en allmänt ökande främlingsfientlighet i landet i spåren av debatten om Brexit.

Året därpå rapporterades det om en snabb ökning av antalet hatbrott som var riktade mot muslimer.

Organisationen för muslimer som är engagerade inom Labour har rapporterat om att mer än en av fyra av gruppens medlemmar har drabbats av islamofobi – inom det egna partiet.

Premiärminister Boris Johnson har dessutom tvingats be om ursäkt för krönika han skrev 2018, där han liknande kvinnor i burka med ”brevlådor” och samtidigt jämförde deras klädsel med bankrånares. Enligt en rapport som kom året därpå ledde krönikan till att många fler muslimer drabbades av rasistiska tillmälen på landets gator.

Rabina Khan menar att Boris Johnsons uttalanden i synnerhet skadade muslimska kvinnor som bär slöja.

– Det är väldigt viktigt hur politiker uttrycker sig om muslimska kvinnor, men även om andra religiösa grupper.

Hon menar att demoniseringen av religiösa minoriteter får många negativa effekter.

– Det finns 3,3 miljoner muslimer i Storbritannien i dag – som bidrar med miljardintäkter till landet. Vi är en stor och viktig väljargrupp som måste respekteras, slår Rabina Khan fast.

Sania Farooqui