Nya metoder krävs för klimatfinansiering

New York, 180529 (IPS) – Finansieringen av de enorma klimatåtgärder som krävs för att målen i Parisavtalet ska kunna förverkligas förblir en stor utmaning. Samtidigt pågår ett arbete för att både offentliga och privata aktörer ska bidra med nya investeringar.

Världens rikare länder har utlovat att från och med 2020 årligen bidra med 100 miljarder dollar till fattigare länder för deras klimatomställning. Samtidigt kan det komma att krävas betydligt högre belopp än så om målet om att hålla nere den globala temperaturökningen till under 2 grader Celsius ska kunna förverkligas.

– Att försöka hantera klimatförändringarna med nuvarande finansieringsnivåer är som att gå in i en kategori-5-orkan skyddad endast av ett paraply, sade FN:s klimatchef Patricia Espinosa nyligen vid en konferens.

– För närvarande talar vi om miljoner och miljarder dollar när vi borde tala om biljoner.

Om de ambitiösa klimatmål som världen kommit överens om ska kunna uppnås kommer det därmed att krävas stora finansiella investeringar från både offentliga och privata aktörer. Men då måste det även finnas metoder som gör det möjligt för dessa sektorer att samarbeta.

– Internationella organisationer som Global Green Institute, GGGI, och utvecklingsbanker, försöker hitta och provar olika strukturer och finansieringsmetoder, med olika former av offentlig och privat finansiering. Och emellanåt fungerar det, säger Fenella Aouane, som arbetar med klimatfinansiering vid GGGI, till IPS.

FN:s gröna klimatfond, GCF, har en viktig roll i arbetet och har sedan den bildades använt offentliga medel för att mobilisera privata finansieringar till klimatanpassningar och minskade utsläpp. Tidigare i vår godkände klimatfonden finansieringen av 23 olika projekt i utvecklingsländer till ett värde av motsvarande en miljard dollar.

– Denna satsning för både utsläppsminskningar och anpassning – liksom ytterligare satsningar för stärkt beredskap – visar att GCF är redo att växla upp i stödet för att utvecklingsländer ska kunna uppnå sina klimatmål, sade Paul Oquist, som är med och leder GCF:s arbete.

Fenella Aouane vid GGGI menar att det är viktigt att privata aktörer blir involverade i arbetet, och att det är bra att GCF inlett det arbetet. Men eftersom dessa aktörer är intresserade av att tjäna pengar krävs det även att det finns en lockelse i att investera i klimatarbetet.

– Projekt måste bli mer attraktiva för investeringar från den privata sektorn. Det handlar om att minska kostnader, minska risker, och att genom finansiering av vissa projekt visa att det fungerar, säger Fenella Aouane till IPS.

Ett område där detta redan har gett framgångar är inom utvecklingen av gröna energisatsningar. Enligt Internationella byrån för förnybar energi, Irena, är det privata aktörer som drivit fram den utvecklingen och står bakom lejonparten av de satsningar som gjorts.

Detta har i sin tur lett till att kostnaderna för förnybar energi har minskat, och bedömningen är att dessa energikällor kommer att vara billigare än de fossila bränslena 2020. I många delar av världen är redan ny sol- och vindenergi billigare än fossila energikällor.

Tharanga Yakupitiyage