Ny studie belyser indiska orättvisor

New Delhi, 150721 (IPS) – Snabbväxande Indien är Asiens tredje största ekonomi, och landets regering vill gärna framhäva landets geopolitiska betydelse. Samtidigt visar en ny statlig undersökning hur utbredd fattigdomen fortarande är i landet.

Den stora undersökningen har genomförts i 640 olika distrikt i landet där de socioekonomiska förhållandena hos 179 miljoner indiska hushåll har undersökts. Bland befolkningen som bor på landsbygden visar det sig att över 60 procent av hushållen kan klassas som “missgynnade” på en rad områden. I knappa 52 procent av hushållen på landsbygden tjänar famijens huvudförsörjare mindre än motsvarande 690 kronor i månaden. Endast var femte familj på landsbygden äger ett fordon, och bara drygt var tionde familj äger ett kylskåp.

-Denna undersökning visar tydligt att den stora ekonomiska tillväxten inte har sipprat ned till den stora massan av befolkningen – trots alla pengar som har gått till fattigdomsbekämpning och utbildningssatsningar, säger Ranjana Kumari, som är chef för det New Delhi-baserade Centret för social forskning.

Den nya undersökningen visar dessutom att nästan varannan invånare på landsbygden i landets till ytan största delstat, Rajasthan, inte kan läsa eller skriva.

Neeta Lal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *