Ny rapport varnar för katastrofal temperaturökning

Uxbridge, 121107 (IPS) – Användningen av fossila bränslen är på väg att förorsaka en katastrofal temperaturökning på mellan fyra och sex grader Celsius – och inga av världens stora länder är ens i närheten av att genomföra de åtgärder som krävs för att förhindra utvecklingen. Detta enligt en ny rapport från Pricewaterhouse Coopers, en av världens största internationella revisionsfirmor.

Enligt rapportförfattaren riskerar en stor del av planeten att bli obeboelig i framtiden.

-Detta handlar inte om någon chocktaktik utan om enkel matematik, säger Leo Johnson, som skrivit rapporten kallad “PwC Low Carbon Economy Index 2012”.

För att förhindra en katastrof måste det enligt Johnson till förändringar och tekniska innovationer i en omfattning som är svår att överblicka. I slutet av november inleds en ny klimatkonferens i FN:s regi, denna gång i Doha. Den nya rapporten belyser vilka stora utmaningar mötesdeltagarna står inför.

Sedan klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 har såväl forskare som ickestatliga organisationer uppmanat världens länder att skärpa sina utsläppsmål, samt genomföra politiska åtgärder för att målen ska kunna uppnås. Men dessa uppmaningar har till stora delar förblivit obesvarade.

Den nya rapporten visar att de globala koldioxidutsläppen år 2011 minskade med 0,7 procent i förhållande till bruttonationalprodukten, en måttstock som brukar kallas koldioxidintensitet. Det motsvarar dock bara en bråkdel av den minskning som skulle krävas för att man ska kunna hålla nere den globala temperaturökningen till två grader Celsius, det mål som världens länder kommit överens om.

Enligt Jonathan Grant, chef för avdelningen för hållbarhetsfrågor och klimatförändringar vid Pricewaterhouse Cooper, skulle det krävas utsläppsminskningar på 5,1 procent per år -varje år fram till år 2050 – för att målet med en ökning på 2 grader skulle kunna hållas.

-Det framstår som högst osannolikt att vi kommer att klara den målsättningen, säger Grant.

Även om man skulle lyckas dubblera den nuvarande utsläppsminskningen till 1,5 procent per år skulle den globala temperaturen stiga med över 4 grader Celsius enligt rapporten.

Om det scenariot besannas så skulle det innebära att jorden blir varmare än den varit på 30 miljoner år. På vissa platser skulle temperaturen stiga med två grader, medan temperaturen skulle stiga med mellan åtta och tio grader i Kanada och delar av Europa, och med hela femton grader i Arktis och på andra platser.

En värld som blir fyra grader varmare skulle även förorsaka en höjd havsnivå på mellan en och två meter fram till år 2100, vilket skulle leda till att hundratals miljoner människor förlorar sina hem.

Marion Vieweg, analytiker vid forskningsinitiativet Climate Action Tracker, CAT, menar att det inte kommer att gå att att leva upp till tvågradersmålet. Men hon är samtidigt kritisk till Pricewaterhouse Coopers nya rapport eftersom den endast bedömer vad som är möjligt i förhållande till vilka utsläppsminskningar som tidigare har uppnåtts.

Enligt Vieweg krävs det en sammanhängande strategi med bland annat satsningar på alternativa energikällor och ny teknik för att det ska gå att bedöma hur stora minskningar av de klimatpåverkande utsläppen som är möjliga. Den typen av helhetsstudier har enligt henne gjorts, och dessa visar att det skulle vara möjligt att uppnå kraftiga minskningar. Vägen dit blir dock allt svårare i takt med att de åtgärder som krävs dröjer.

-Det som är viktigt är att förstår hur målen ska kunna uppnås. Och sedan genomföra dem, säger Vieweg.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *