Zimbabwe: Kvinnor nekas arvsrätt

990610 (IPS) – Zimbabwes högsta domstol har i en domslagit fast att kvinnor inte har rätt att ärva enligt gammal hävd.Domen har väckt en upprörd debatt om landets tudelade rättssystem,där traditionell och allmän lag utövas parallellt.

– Domen visar tydligt nödvändigheten av en grundlagsändring, säger Tendai Biti, juridisk expert på mänskliga rättigheter.

De växande kraven på en ny grundlag har gett flera parlamentariker, jurister och kvinnorättsaktivister hopp om att jämlikhet mellan könen ska grundlagsstadgas.

Landets nuvarande grundlag är mycket otydlig i jämlikhetsfrågan. Den ger möjlighet att använda traditionell lag genom att betona “afrikansk särart”, trots att denna diskriminerar kvinnor och går emot internationella avtal som Zimbabwe undertecknat. I landet finns två parallella rättssystem: Ett allmänt, västerländskt inspirerat, som först var till för de vita nybyggarna, och ett traditionellt system för svarta afrikaner.

Kritiker till det nuvarande lagsystemet menar att det befäster kolonialtidens åtskillnadstänkande och rasism. Dessutom är det oklart eftersom det finns lika många lagsystem som folkgrupper i landet.

Det har också visat sig att de “traditionella sedvänjorna” inte sällan är ganska nya påfund. I Swaziland säger hävden till exempel att änkor inte får ropa eller springa efter bussar. Detta trots att det knappast fanns bussar på förfäderna tid.

För Högsta domstolen i Zimbabwe, som vunnit internationellt erkännande för sina många progressiva beslut, är domen mot kvinnors arvsrätt en skamfläck på deras goda rykte. Å andra sidan kan domen leda till en grundlagsändring, som därmed skulle undergräva den kontroll begreppet “traditionell lag” idag har över landets kvinnor.

(990610)

.

Mercedes Sayagues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *