Klimatmötet sätter ljuset på repressionen i Egypten

New York, 221109 (IPS) – Att FN:s toppmöte om klimatförändringarna i år hålls i Egypten har samtidigt satt ljuset på värdlandets auktoritära regering – som anklagas för mängder av människorättsbrott. Hundratals aktivister uppges ha gripits inför mötet.

Internationella människorättsorganisationer har sedan länge fördömt de kampanjer som egyptiska myndigheter för mot det civila samhället.

I den senaste upplagan av Time Magazine skriver Sahar Aziz, som är professor vid det amerikanska Rutgers-universitetet, att den egyptiska regeringen bara tillåter regimtrogna inhemska organisationer att delta vid det pågående klimatmötet. Han påpekar att landets regering betraktar det civila samhällets organisationer som ”statens fiender”.

Inför invigningen av COP27 meddelade Amnesty International att hundratals människor hade gripits i Egypten inför mötet, med anledning av de regimkritiska protester som planerades att hållas samtidigt. Enligt Amnesty sitter över 150 personer gripna, medan många fler har drabbats av kortvariga gripanden och blivit förhörda.

Amnesty uppger att det finns anledning att känna stor oro över hur de egyptiska myndigheterna kommer att agera om människor genomför protester i samband med COP27 – vilket organisationen menar utgör en viktig del av alla klimatkonferenser som anordnas av FN.

Philip Luther, chef för research och påverkan vid Amnesty avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, säger i ett uttalande att de världsledare som besöker klimatmötet i Sharm el-Sheikh inte ska låta sig luras av den egyptiska statens pr-kampanjer.

– Bortanför de glamorösa hotellen sitter tusentals individer – däribland människorättsförsvarare, journalister, fredliga demonstranter och oppositionella – gripna utan giltiga skäl.

Philip Luther uppmanar omvärlden att kräva att president Abd al-Fattah al-Sisi ser till att alla som sitter fängslade efter att ha utövat sina mänskliga rättigheter omedelbart släpps.

Mandeep S. Tiwana, programchef vid den globala alliansen Civicus, säger till IPS att värdskapet för en global konferens som COP 27 innebär att den egyptiska regeringen har ett ansvar för att respektera grundläggande rättigheter – däribland rätten att anordna fredliga protester.

I sin senaste årsrapport konstaterade Human Rights Watch att regimen i Egypten har fortsatt att åtala fredliga demonstranter och kritiker, samtidigt som tusentals dissidenter redan sitter i landets överfulla fängelser. Egyptiska domstolar utfärdar dessutom dödsdomar i massrättegångar, vilket har resulterat i ett ökande antal avrättningar.

De senaste veckorna uppges många ha gripits i landet med anledning av information som funnits i deras mobiltelefoner – en taktik som polisen använder sig av i samband med att de befarar kommande protestaktioner. De flesta gripna uppges sedan ha blivit släppta, medan en del inte har hörts av sedan de greps, enligt advokater i flera egyptiska städer.

På sin hemsida uppger de egyptiska mötesarrangörerna att de som planerar att genomföra demonstrationer i Sharm el-Sheikh måste informera myndigheterna minst 36 timmar innan det planerade evenemanget. Protestaktioner kommer dessutom bara att tillåtas på dagtid på en plats som ligger långt ifrån konferensområdet och kameraövervakas, och enbart klimatrelaterade teman kommer att tillåtas.

Thalif Deen