Krisen fördjupas i Sri Lanka

New York, 220614 (IPS) – FN har utlovat att bidra med nödhjälp i form av mat och mediciner till Sri Lanka. Landet var fram till nyligen en medelinkomstnation, men har nu drabbats av en djup ekonomisk kris som bara fortsätter att förvärras.

Förra veckan vädjade en FN-delegation till det internationella samfundet om ett nödpaket på 47 miljoner dollar för ”livsavgörande hjälp” till 1,7 miljoner av Sri Lankas 22 miljoner invånare.

Samtidigt uppger landets regering att det behövs motsvarande fem miljarder dollar under det kommande halvåret – främst för att kunna köpa in mat, bränsle och konstgödsel.

Sri Lanka befinner sig i en djupnande ekonomisk kris. Landets valutareserv sinar, priserna på mat har stigit kraftigt, det råder akut brist på bränsle och invånarna demonstrerar för att förmå presidenten att avgå.

Premiärminister Mahinda Rajapaksa tvingades att avgå i maj, men hans bror, president Gotabaya Rajapaksa sitter än så länge kvar.

Nyligen meddelade FN att Unicef, med stöd från regeringen i Japan, planerar att bistå med läkemedel till 1,2 miljoner människor. Ett stort antal barn samt gravida kvinnor i Sri Lanka uppges ha akuta medicinska behov.

FN:s matprogram förväntas även med hjälp av japanska biståndspengar kunna bidra med matleveranser till utsatta familjer i Sri Lanka. Även Australien har utlovat nödbistånd till landet, som ska förmedlas via flera olika FN-organ.

Många av de länder som just nu får mest stöd av FN är annars drabbade av krig och konflikter – däribland Ukraina, Afghanistan och Jemen – eller ingår i den grupp av 46 länder som är de minst utvecklade i världen och brukar beskrivas som ”de fattigaste av de fattiga”.

De flesta av dessa länder ligger på den afrikanska kontinenten, även om också ett antal länder i Asien ingår i gruppen.

Förra månaden var Sri Lankas ekonomi så dålig att landet för första gången hittills tvingades ställa in sina betalningar på de stora utlandslånen.

Situationen fick en ledarskribent på dagstidningen Sri Lanka Sunday Times att konstatera att landet, ”som en gång kallades Österns kornbod”, nu riskerar att drabbas av svält.

Thalif Deen