Indiens högsta domstol säkerställer prostituerades rättigheter

Lucknow, 220614 (IPS) – Indiens högsta domstol slår i ett uttalande fast att prostituerade har rättigheter – och att polisen inte får gripa eller trakassera de som säljer sex.

Högsta domstolen meddelar i ett uttalande att prostitution ska betraktas som ett yrke, och att alla medborgare enligt landets författning har rätten till skydd för att kunna leva ett värdigt liv.

Domstolen slår fast att det inte är förbjudet att sälja sex, men däremot olagligt att driva bordell. Av det skälet får polisen i samband med razzior mot bordeller inte gripa eller trakassera de prostituerade. HD betonar också att prostituerade har rätt till både hälsovård och juridisk hjälp.

HD betonar också att polisen inte har rätt att lämna ut namnen på prostituerade till medierna, och företrädare för landets presskår uppmanas även att utfärda nya riktlinjer med den målsättningen.

Domstolen menar också att polisen – som ofta anklagas för att begå övergrepp mot och trakassera prostituerade – behöver bättre utbildning.

Den sociala aktivisten och journalisten Shahira Naim befarar dock att beskedet från HD inte kommer att förbättra situationen. Hon säger att de som säljer sex ständigt möts av förakt. Och när det genomförs tillslag mot bordeller är det enligt Shahira Naim ofta de prostituerade som grips – medan hallickar och sexköpare går fria.

Mehru Jaffer