FN varnar för hoten mot växter och marker

Madrid, 220513 (IPS) – Växtriket har en helt avgörande betydelse för människan och planeten – och står bakom närmare 80 procent av den mat vi äter. Samtidigt varnar FN nu för de ökande hoten mot världens odlingar och åkermarker.

En stor majoritet av den mat vi äter och nästan allt syre kommer från växtriket. Men närmare 40 procent av den odlade maten går årligen förlorad på grund av skadeinsekter och växtsjukdomar, uppger FN:s mat- och jordbruksorganisation, FAO, i samband med att internationella dagen för växthälsa inföll i veckan.

Enligt FAO är en orsak till de växande problemen med att skördar går förlorade klimatförändringar – och andra skador på ekosystemen som på grund av mänskliga aktiviteter skapar bättre förutsättningar för skadeinsekter och växtsjukdomar. Dessutom har den snabbt ökande internationella handeln och resandet lett till en ökad spridning av dessa problem.

Många miljoner människor drabbas av brist på mat efter att skördar gått förlorade på grund av bland annat invasioner av gräshoppor, fruktflugor eller sjukdomar som drabbar odlingar av bland annat bananer, kassava och vete.

FAO betonar att de skador som insekter och växtsjukdomar orsakar världens jordbruksproduktion ytterligare förvärrar de globala problemen med hunger – och slår hårt mot småbönders försörjningsmöjligheter. Organet uppger också att det är betydligt mer kostnadseffektivt att stärka skyddet av världens odlingar än att tvingas bemöta de kriser som uppstår.

– Att öka allmänhetens kunskaper om betydelsen av växthälsa och vad vi snabbt måste göra för att minska riskerna för skadeinsekter och sjukdomar – samt minska spridningen av invasiva skadedjur – skulle kunna få en stor betydelse för den globala matsäkerheten, säger

Osama el-Lissy, ordförande för Internationella växtskyddskonventionen, IPPC.

Ett annat stort hot uppmärksammades nyligen av FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD. I en ny rapport konstateras att uppemot hälften av jordens befolkning redan är direkt påverkade av att marker har skadats eller förstörts. Om den nuvarande utvecklingen fortsätter kommer ytterligare ett markområde lika stort som Sydamerika att skadas fram till 2050, enligt rapporten.

– Det moderna jordbruket har förändrat jordens yta mer än någon annan mänsklig aktivitet. Vi måste omgående se över de globala matsystemen, som orsakar 80 procent av avskogningen, konsumerar 70 procent av sötvattenförbrukningen och är den största enskilda orsaken till förlusterna av biologisk mångfald, säger UNCCD:s ordförande Ibrahim Thiaw.

Baher Kamal