Våg av antiasiatiska hatbrott i USA under pandemin

Kalifornien, 220504 (IPS) – Studier visar att antalet hatbrott mot amerikaner med asiatiskt ursprung har ökat dramatiskt på senare år. Utvecklingen har samtidigt lett till att det bildats nya grupper för att bekämpa rasismen.

Siffror från organisationen Stop AAPI Hate visar att det begicks nästan 11 000 hatbrott mot amerikaner med asiatiskt ursprung i USA under 2020 och 2021 – och enligt Center for the Study of Hate and Extremism ökade de antiasiatiska brotten särskilt snabbt under förra året.

Experter menar att den snabba ökningen hänger samman med pandemin och att covid-19 först upptäcktes i Wuhan i Kina. Detta fick bland annat den tidigare presidenten Donald Trump att återkommande kalla covid-19 för ”Kinaviruset”. Många tog till sig den hårda retoriken, som även ledde till att asiater ofta fick höra att de borde ”resa hem till Kina med sitt virus”.

En av de drabbade är akademikern Boyung Lee som arbetar vid en teologisk högskola i staden Englewood i Colorado. I maj 2020 blev hon plötsligt konfronterad av en okänd man i en bil i samband med att hon tog en promenad i kvarteret utanför sin arbetsplats. Mannen skrek rasistiska tillmälen åt henne med budskapet att hon borde ”återvända till sitt hemland” och fortsatte att följa efter henne i sin bil. Till sist var Boyung Lee tvungen att rusa in i en närliggande byggnad för att komma undan angriparen.

Det verbala övergreppet fick Boyung Lee, en feminist med koreanskt ursprung, att känna sig extremt otrygg. När hon var ute i offentliga miljöer började hon täcka sig för att försöka dölja sitt asiatiska utseende. Detta pågick länge, ända till Boyung Lee till sist lyckades vända rädslan till ett engagemang mot orättvisorna.

Tillsammans med kollegor som har en liknande bakgrund har hon sedan dess i stället börjat anordna flera föreläsningar och utbildningar om asiatisk kultur och konst. I dag menar hon att hon återigen känner sig som den oberoende feminist hon var innan angreppet.

Boyung Lee är bara en av många amerikaner med asiatiskt ursprung som på senare tid har drabbats av trakasserier, våld och diskriminering.

Stop AAPI Hate rapporterar om flera fall. Ett handlar om en mamma som försökte skriva in sin dotter på en kurs i gymnastik i Tustin i Kalifornien, men som blev avvisad av kursledaren – med hänvisning till att dottern hade ett asiatiskt namn.

De flesta hatbrotten som Stop AAPI Hate rapporterar om är verbala trakasserier, men det handlar också om ett stort antal fall av fysiskt våld. De allra flesta hatbrotten begicks på offentliga platser.

Enligt professor Russell Jeung, som varit med och bildat Stop AAPI Hate, har samtidigt många amerikaner med asiatiskt ursprung engagerat sig i kampen mot rasismen, inte minst i sociala medier. Och enligt Russell Jeung har många valt att stötta politiker som tar tydligt avstånd från rasism och främlingsfientlighet.

En annan organisation som arbetar för att stötta minoriteternas rättigheter är Chinese Affirmative Action. Tillsammans med Stop AAPI Hate arbetar de mot det rasistiska våld som grupperna menar har blivit mycket vanligare på senare år.

– Det hat som riktas mot våra folkgrupper har aldrig varit så omfattande som nu under hela min livstid, säger Cynthia Choi, ordförande för Chinese Affirmative Action.

Bryant Lin, forskare vid medicinska fakulteten vid Stanford-universitetet, har varit med och gjort en studie om den diskriminering amerikaner drabbats av i samband med coronakrisen. Och studien visar att personer med asiatiskt ursprung i mycket högre utsträckning än andra grupper känt sig diskriminerade eller upplevt sig hotade av fysiskt våld under pandemin.

SeiMi Chu