Rysslands krig ännu ett hårt slag mot Egyptens turistindustri

Kairo, 220407 (IPS) – Turismen är mycket viktig för Egyptens ekonomi – och efter den långa kris pandemin orsakade fanns det förhoppningar om att branschen nu skulle börja återhämta sig. Men den ryska invasionen av Ukraina innebar ett nytt hårt slag mot turismen.

Egypten har länge varit en stor resedestination för både ryssar och ukrainare – tillsammans har länderna stått bakom ungefär en tredjedel av de utländska turisterna i landet.

Efter att flygen från Ryssland, Ukraina och Belarus började ställas in har effekterna snabbt blivit tydliga vid charterdestinationer som Sharm el-Sheikh och Hurghada, där många av hotellen nu återigen har mängder av lediga rum.

Detta efter att den långvariga coronapandemin slog mycket hårt mot den bransch som stod bakom nästan nio procent av Egyptens bruttonationalprodukt 2019.

Enligt en egyptisk parlamentsledamot hade landet räknat med att ta emot närmare sex miljoner turister från Ryssland och Ukraina under året.

– Effekterna av krisen i Ukraina kan inte överskattas, i synnerhet inte i Sharm el-Sheikh och Hurghada, säger turistguiden Faten Ibrahim till IPS.

En stor majoritet av inkomsterna från turismen kommer från charterresenärer som lockas av landets stränder. Och för alla egyptier som arbetar inom turistnäringen innebär det ryska anfallskriget ännu ett hårt slag.

– Vi upplevde en svår period på grund av covid-19, som varade i två år från och med mars 2020. Sedan dess har de flesta inom turistbranschen arbetat för halva lönen, säger Faten Ibrahim.

Hon säger att krigets effekter redan är tydliga.

– Jag märker minskningen av turister från Ryssland och Ukraina dagligen. Antalet besökare på museer och vid historiska platser har halverats.

Faten Ibrahim har jobbat inom branschen i 28 år och säger att situationen äntligen började förbättras igen under förra hösten.

Enligt det världsomspännande Rese- och turistrådet, WTTC, ledde pandemin till mer än en halvering av turismens bidrag till den egyptiska ekonomin. Samtidigt drabbades många av de 1,25 miljoner egyptier som arbetar inom sektorn mycket hårt.

Egyptens turistmyndigheter har meddelat att de tillsammans med den privata sektorn assisterar de ukrainska och ryska besökare som blev strandade i landet efter att den ryska invasionen inleddes.

Myndigheten uppger också att man nu arbetar med att försöka locka fler turister från andra länder.

Hisham Allam