Rysslands roll inom FN möter ny kritik

New York, 220307 (IPS) – Medan större delen av omvärlden fördömer invasionskriget i Ukraina lyckades Ryssland nyligen stoppa en resolution i FN:s säkerhetsråd genom sin vetorätt. Samtidigt ifrågasätter kritiker Rysslands legitimitet inom världsorganisationen.

Som en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar kunde Ryssland stoppa den resolution som hade lagts fram i säkerhetsrådet, och som innehöll ett krav på att invasionen omedelbart upphör.

Ryssland kunde dock inte stoppa säkerhetsrådet från att under förra veckan kalla in till ett extramöte i generalförsamlingen om kriget i Ukraina. Resolutioner som klubbas där är inte juridiskt bindande – men efter diskussioner ställde sig 141 av generalförsamlingens 193 medlemsländer bakom en resolution som kräver att Ryssland omedelbart upphör med anfallskriget.

Endast fem länder – Belarus, Nordkorea, Eritrea, Ryssland och Syrien – röstade emot förslaget medan 35 länder valde att avstå. Ytterligare tolv länder deltog inte i omröstningen, av politiska skäl eller eftersom de förlorat sin rösträtt på grund av obetalda FN-avgifter.

Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 övertog Ryssland landets permanenta plats i säkerhetsrådet, och dess övriga roller inom FN. Samtidigt slår FN-stadgan fortfarande fast att platsen tillhör Sovjetunionen, vilket fått vissa kritiker att påpeka att den ryska vetorätten i säkerhetsrådet egentligen saknar juridisk grund.

I samband med det extrainkallade mötet i generalförsamlingen togs frågan upp av Ukrainas FN-ambassadör Sergiy Kyslytsya, som påpekade att Rysslands medlemskap i FN aldrig fastställdes av generalförsamlingen efter Sovjetunionens fall i slutet av 1991.

Samtidigt visar erfarenheter att det skulle vara svårt att utesluta Ryssland från FN med hänvisning till invasionen av Ukraina.

Stephen Zunes är professor i politik och internationella studier vid San Franciscos universitet och har länge granskat det politiska spelet inom säkerhetsrådet. Han säger till IPS att FN rent tekniskt skulle kunna utesluta Ryssland från säkerhetsrådet – men att det skulle vara svårt politiskt och riskera att försvaga FN:s auktoritet.

– Dessutom skulle det väcka en diskussion om dubbelmoral, betonar han.

Som exempel kan nämnas att Marocko valdes till en icke-permanent plats i säkerhetsrådet under 1990-talet, trots landets invasion, ockupation och illegala annektering av Västsahara. Under samma period fick även Indonesien ta plats i säkerhetsrådet, trots landets erövring och ockupation av Östtimor. Stephen Zunes säger att Israel är ett annat exempel på ett land som genom sitt agerande inte lever upp till FN:s målsättningar.

– För att FN skulle kunna ta ett så drastiskt steg mot Ryssland, som svar på landets invasion av Ukraina, skulle det krävas att man hade en mer konsekvent hållning gentemot aggressiva nationer, påpekar han.

Thalif Deen