FN uppmärksammar fortsatta orättvisor på kvinnodagen

Madrid, 220308 (IPS) – Kvinnor utgör en majoritet av de 1,3 miljarder människor som lever under fattiga förhållanden – och de allra flesta som tvingas fly undan klimatrelaterade katastrofer är flickor och kvinnor.

Ett annat exempel på den bristande jämlikheten är att kvinnor beräknas äga mindre än en tiondel av världens åkermarker – trots att de är helt avgörande för den globala matproduktionen.

Detta är några av de dystra fakta som FN lyfter fram i samband med internationella kvinnodagen.

Samtidigt betonar FN att kvinnor och flickor har en avgörande roll i arbetet mot klimatförändringarna och för de anpassningsåtgärder som krävs.

UN Women betonar samtidigt att kampen för jämställdhet förblir en av de största utmaningarna i en tid när klimatkrisens effekter blir allt tydligare. FN:s kvinnoorgan konstaterar att kvinnor är särskilt utsatta för klimatförändringarna eftersom de utgör en majoritet av världens fattiga – och därmed är än mer beroende av naturresurserna.

Frågor som berör klimat och katastrofer kommer att vara prioriterade i samband med det kommande mötet inom FN:s kvinnokommission som inleds nästa vecka.

UN Women betonar också hur avgörande det är med en jämställd kvinnlig representation inom politiken och det offentliga livet, för att de hållbara globala utvecklingsmålen ska kunna uppnås.

Samtidigt visar data att kvinnor har förblivit gravt underrepresenterade inom alla beslutsfattande organ i stora delar av världen. I september förra året var bara en femtedel av ministrarna i världens regeringar kvinnor – och i endast 14 länder rådde en jämn könsfördelning mellan regeringsmedlemmarna. Om utvecklingen fortsätter vara lika långsam som nu kommer det enligt UN Women att dröja till 2077 innan en jämn könsfördelning har uppnåtts bland världens regeringar.

Baher Kamal