Drömmen om USA förblir stark i El Salvador

San Pablo Tacachico, 210826 (IPS) – I byar som Huisisilapa på den salvadoranska landsbygden fortsätter många att drömma om att ta sig till det stora landet i norr för att undkomma fattigdom och bristande framtidstro.

Fattigdomen och de sociala problemen är mycket utbredda i El Salvador, ett land med 6,7 miljoner invånare. Och situationen är densamma i hela Centralamerika, i synnerhet i grannländerna Guatemala Honduras.

Det tidigare inbördeskriget, den omfattande gängkriminaliteten och bristen på framtidstro har lett fram till att det i dag finns över tre miljoner salvadoraner som har utvandrat till USA. Många av dem utan giltiga dokument.

El Salvadors regering under ledning av den hårdföre presidenten Nayib Bukele uppger att satsningarna mot gängkriminaliteten även har lett till en minskande migration. Samtidigt är det uppenbart att många invånare fortfarande har siktet inställt på att lämna hemlandet och bege sig ut på den farliga resan norrut.

En av dem är Oscar som gav sig av från hembyn Huisisilapa i centrala El Salvador i mitten av augusti. Hans mål är att ta sig hela vägen fram till en liten stad i Virginia i USA.

– Jag är någonstans i Mexiko nu, men vet inte var. Jag reser med en guide, berättar Oscar för IPS via telefon.

28-åringen vill inte bli citerad med hela sitt namn. Fram till nu har han livnärt sig på att odla majs och målet med resan är att han nu ska kunna återförenas med sin son Andres. Pojken har bott i Virginia sedan hans mamma reste till USA för fem år sedan för att leva där som papperslös.

– Resan är farofylld, men min längtan efter att återförenas med min son väger tyngre, säger Oscar, som hoppas att han ska lyckas ta sig hela vägen fram till den nu åtta år gamla pojken.

Migrationen har skapar en situation där många salvadoraner tvingas leva åtskilda från sina allra närmaste. En som vet hur det känns är Oscars mamma Maria Santos Hernández, som också bor i Huisisilapa.

När IPS möter henne håller hon på att packa inför en resa. Hon ska åka till USA för att besöka sina andra tre söner, som redan har flyttat till landet.

En av sönerna, Walter, har uppehållstillstånd i USA och har nu bott där i 13 år. De andra två lever dock som papperslösa.

Tack vare Walter har Maria Santos Hernández fått ett besöksvisum till USA beviljat, så till skillnad från Oscar kan hon kan resa dit lagligt och via flyg – och hon har inga planer på att stanna.

– Vi ber om att Oscar ska lyckas ta sig fram så att vi alla kan återförenas på plats. Men jag har blandade känslor just nu. Jag är lycklig över att jag ska få återse mina söner som bor där, men oroar mig samtidigt för Oscar, som just nu är på väg genom Mexiko, säger hon till IPS.

Tillsammans med sin man Felipe och barnen återfick hon sina gamla marker Huisisilapa efter att inbördeskriget hade tagit slut. Och med hjälp av de pengar sönerna har skickat hem från USA har paret kunnat bygga ett eget hus.

Inför resan tillagade hon tamales, en maträtt som görs med majsmjöl och som kan fyllas med olika innehåll. Detta eftersom hon planerade att bjuda alla sönerna på det när hon kommit fram till USA.

– Jag gör det eftersom de älskar tamales, sade Maria Santos Hernández.

Vid ett senare samtal visar det sig att hon lyckats få med sig all maten genom tullen i USA – men att familjen fått spara en del av den till Oscar, som alla fortfarande väntar på.

Edgardo Ayala