Uppgifter om minskad migration från El Salvador ifrågasätts

San Pablo Tacachico, 210826 (IPS) – El Salvadors regering uppger att antalet papperslösa salvadoraner som beger sig till USA har minskat snabbt, som ett resultat av president Nayib Bukeles politik. Analytiker betonar dock att uppgifterna är svåra att kontrollera.

I USA har president Joe Bidens administration uppmanat papperslösa migranter från Centralamerika att inte bege sig till landet – en uppmaning som nyligen upprepades av vicepresident Kamala Harris när hon besökte Guatemala.

Men många väljer fortfarande att inte hörsamma uppmaningen. Varje dag beslutar fler salvadoraner att lämna hemlandet för att försöka ta sig till USA.

Fattigdomen är utbredd i El Salvador och på samma sätt som i Guatemala och Honduras drömmer många om att flytta för att kunna skapa sig en bättre framtid.

Regeringen uppger att migrationen har minskat betydligt sedan Nayib Bukele kom till makten i juni 2019. Experter menar dock att det fortfarande är för tidigt att kunna dra den slutsatsen, och betonar att det saknas tydlig statistik som visar om antalet migranter är högre eller lägre än tidigare.

Migrationen från El Salvador sköt snabbt i höjden under 1980-talet efter att ett inbördeskrig hade brutit i landet, en konflikt som ledde till närmare 70 000 människors död.

El Salvador har i dag 6,7 miljoner invånare. Samtidigt beräknas det bo närmare tre miljoner salvadoraner i USA, många utan uppehållstillstånd. Migranterna har förblivit mycket viktiga för det fattiga landets ekonomi, då de skickar hem motsvarande närmare sex miljarder dollar om året.

Efter att ett fredsavtal undertecknades 1992 har El Salvador varit drabbat av en omfattande gängkriminalitet, vilket i sin tur har drivit på en fortsatt migration till USA. Landet har länge varit ett av de våldsammaste i världen som inte befinner sig i krig.

Nayib Bukele kom till makten som 39-åring efter att ha vunnit en jordskredsseger i valet. Efter två år vid makten har presidenten, som av många beskrivs som en högerpopulist som lanserar sin politik via Twitter, haft framgångar i kampen mot kriminaliteten. Antalet mord har sjunkit snabbt – vilket enligt Nayib Bukele beror på hans hårdföra kamp mot de kriminella gängen.

Regeringen menar att samma satsning även har lett till en minskad migration. Tidigare i år uppgav landets USA-ambassadör Milena Mayorga att regeringens politik lett till en ”oöverträffad” minskning i migrationen till USA. Hon hänvisade till ospecificerade uppgifter om att en allt mindre andel av de migranter som anländer till USA:s södra gräns kommer från El Salvador.

Samtidigt finns det andra uppgifter i lokala medier som tyder på att migrationen snarare har ökat på senare tid.

– Det är enligt mig alldeles för förenklat att påstå att regeringen har gjort rätt saker och att det skulle ha lett till att färre människor väljer att ge sig av, säger migrationsexperten Karla Castillo till IPS.

Hon betonar att migrationen är ett komplext fenomen som har strukturella orsaker – och att det inte går att komma till rätta med de problemen inom loppet av bara ett eller två år.

Analytikern Oscar Chacón vid nätverket Alianza América, som arbetar för migranters rättigheter i USA, säger till IPS att det inte går att bedöma huruvida den salvadoranska regeringens insatser har gett några effekter på migrationen. Däremot, menar han, hyser många förhoppningar om att situationen ska vara på väg att förbättras i El Salvador.

Han betonar också att de siffror som rapporteras om hur många som påträffats vid USA:s södra gräns inte är helt pålitliga, eftersom det i vissa fall kan handla om att samma personer har blivit gripna och deporterade vid flera tillfällen.

– Och det finns inga metoder för att räkna hur många som lyckas ta sig in i landet utan att bli upptäckta. Vi vet helt enkelt inte, säger Oscar Chacón.

Nayib Bukele gick till val med budskapet att de tidigare regeringspartierna – både vänsterpartiet FMLN och högerpartiet Arena – skapat en kris i landet genom flera decennier av vanstyre och omfattande korruption.

Samtidigt har det med tiden framkommit allt fler uppgifter om att vissa av presidentens medarbetare misstänks för korruption. Kritiker menar dessutom att presidentens sätt att styra landet – som kännetecknas av ständiga konflikter med oppositionen och inhemska organisationer – knappast bidrar till att skapa ett mer stabilt politiskt klimat.

Edgardo Ayala