Fiji: Mobilapp ska få fler att äta egenodlad mat

Fiji, 210825 (IPS) – Problemen med sjukdomar som diabetes blir allt större i Fiji i Stilla havet. Förhoppningen är att en mobilapp ska få fler att övergå till en nyttigare kost – och öka intresset för egna odlingar av frukt och grönsaker.

Appen My Kana har lanserats i samarbete mellan Södra Stilla havets universitet och Fijis hälsovårdsdepartement med målet att motverka de växande problemen med icke-smittsamma sjukdomar. Enligt myndigheterna står dessa sjukdomar för en stor majoritet av dödsfallen i landet och problemen med diabetes är ett mycket stort och växande problem.

Appen erbjuder användarna möjligheten att notera vad de äter och dricker, för att därigenom kunna se hur nyttig och balanserad deras kost är. De kan också välja bland ingredienser, som i många fall odlas lokalt, för att få fram förslag på recept. En annan funktion är inriktad på att stötta användarna att skapa sina egna små trädgårdar genom att lämna odlingstips beroende på säsong.

Hittills har appen fått runt 500 aktiva användare, berättar dietisten Alvina Deo vid hälsovårdsdepartementet.

Adi Kelera använder appen och säger att den har varit till stor nytta under de restriktioner som gällt i samband med coronakrisen.

– Pandemin har lett till att många glömmer bort behovet av en hälsosam livsstil. Men med hjälp av appen kan jag beräkna hur mycket kalorier, fett och protein det finns i maten jag äter – och det har varit till stor hjälp, säger hon till IPS.

En annan användare är Nina Salusalu, som även använder tekniken för att odla egna tomater, kål och bönor utanför sitt hem.

– Jag har inte mycket mark som jag kan utnyttja för hemodling, men det har inte hindrat mig från att börja odla grönsaker. Appen har varit jättebra, i synnerhet med tanke på pandemin, säger hon.

Nina Salusalu menar att många fler borde få kännedom om det stöd som finns att få genom mobiltelefonen – och hon menar att det finns ett stort behov av att öka kunskaperna om de växande problemen med icke-smittsamma sjukdomar.

Närmare 95 procent av Fijis knappa 900 000 invånare har tillgång till en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Dietisten Alvina Deo säger att appen kan få en stor betydelse på sikt.

– Målet är att förmå fler att odla egna grönsaker, frukter och andra grödor och därigenom börja äta nyttigare mat, säger hon.

Ivamere Nataro