Ökad matproduktion en avgörande fråga för fattiga önationer

Canberra, 210824 (IPS) – Pandemin har gjort att frågan om tillgången på näringsrik mat har blivit ännu mer central för världens fattiga önationer. I Stilla havet har många länders ekonomier drabbats hårt. Nästa vecka hålls en internationell konferens med fokus på den oroande utvecklingen i spåren av pandemin.

Coronakrisen har lett till ännu större utmaningar för det globala utvecklingsarbetet. Experter betonar att de framsteg som på senare år har uppnåtts i kampen för att uppnå de hållbara utvecklingsmålen nu riskerar att rullas tillbaka.

Många små önationer under utveckling, så kallade Sids, har drabbats särskilt hårt av de stängda gränserna och den utebliven turismen. Dessa länder är särskilt sårbara eftersom de har begränsade markresurser och redan hade svaga ekonomier som var beroende av handel och turism.

Att säkra tillgången på näringsrik mat är en av de allra viktigaste frågorna i den pågående krisen. Det är också en helt avgörande fråga i arbetet för att stärka välfärden för befolkningarna och nationernas ekonomier.

Fram till pandemin hade vissa mindre framgångar noterats för de små önationerna i Stilla havet. Nästa vecka kommer ett internationellt virtuellt möte om utvecklingen i regionen att hållas, i samarbete mellan FN:s jordbruksorganisation, FAO, och Fijis regering.

Takayuki Hagiwara, regional programchef vid FAO, säger till IPS att fokus kommer att ligga på att hitta lokala lösningar på problemen med matproduktionen.

– Forumets bärande tanke är att det i alla Sids-nationer redan finns många lösningar och innovationer som antingen är lokala eller bygger vidare på liknande situationer på andra platser – och som kan expanderas, säger Takayuki Hagiwara.

Den fortsatta utbyggnaden av internet innebär enligt FAO också nya möjligheter för innovationer och ett förbättrat utbyte av erfarenheter.

Mötet kommer att samla experter, politiker och företrädare för organisationer, näringsliv och lokala befolkningar i syfte att utröna hur en ökad digitalisering skulle kunna främja utvecklingen för regionens önationer.

Problemen med jordbrukens bristande produktivitet har funnits länge. Och befolkningarna på många önationer i Stilla havet har sedan länge drabbats av matbrist i samband med naturkatastrofer som stormar och jordskalv.

Redan innan pandemin, 2019, uppgav FAO att närmare hälften av befolkningen i Oceanien – knappa tolv miljoner människor – lever med risken att drabbas av matbrist. I Stilla havs-regionen beräknades 20 procent av befolkningen att vara undernärda, medan siffran för Karibien låg på 16 procent.

Experter betonar att pandemin har förvärrat problemen med matbrist för önationerna i Stilla havet, i takt med att många har drabbats av minskade inkomster samtidigt som tillgången på prisvärd mat har minskat.

Ett annat tilltagande problem är att jordbruksprodukter i högre grad riskerar att gå förlorade på grund av störningar i transportsystem och leverantörskedjor – samtidigt som möjligheterna att lagra mat ofta är begränsade.

Det innebär att de redan utbredda problemen med undernäring riskerar att förvärras, samtidigt som experter också varnar för tilltagande problem med övervikt och sjukdomar som diabetes.

Många önationer har med tiden blivit allt mer beroende av importerad mat samtidigt som konsumtionen av mindre nyttig processad mat har ökat. Enligt FAO importerar för närvarande en majoritet av önationerna i Karibien och Stilla havet över hälften av den mat som konsumeras.

Catherine Wilson