Migranter exkluderas i vaccinsatsningar i södra Afrika

Johannesburg, 210824 (IPS) – Över stora delar av södra Afrika exkluderas migranter i de satsningar som görs för att nå ut med vaccinationer mot covid-19. Experter varnar för konsekvenserna.

Exkluderingen förekommer även inom de program som finansieras av det globala initiativet Covax, och är bara ett av de många problem som slagit särskilt hårt mot migranter under pandemin – genom bland annat stängda gränser och nedstängningar.

Samtidigt slår experter fast att kampen mot pandemin bara kan lyckas om alla människor i alla länder, inklusive flyktingar och migranter, erbjuds vaccin.

I södra Afrika pågår det dock inte något regionalt samarbete för att nå ut med vaccin till alla grupper. Det säger Jo Vearey, som är professor vid Afrikanska centret för migration och samhälle vid universitetet i Witwatersrand i Sydafrika.

– I en region med så stor rörlighet bland befolkningarna måste vi se till att våra insatser mot covid-19 i form av tester och tillgång till vaccinationer ligger i linje med detta, säger Jo Vearey till IPS.

Nätverket Southern African Nationality Network har uppmanat regionens länder att se till att alla människor erbjuds möjlighet att vaccinera sig – och att särskilt sårbara grupper som flyktingar och migranter ska prioriteras.

Gruppen betonar även vikten av att det görs insatser för att papperslösa migranter ska våga besöka sjukvården utan att riskera att gripas eller bli deporterade. Det är en uppmaning som Jo Vearey ställer sig bakom.

– Vi måste se till att människor får tillgång till vaccin och annan service oavsett deras juridiska status, säger hon.

Jo Vearey menar att pandemin kräver extraordinära åtgärder – och att alla regionens regeringar samt den regionala samarbetsorganisationen SADC behöver engagera sig.

Samtidigt betonar hon att det finns en tendens att skylla många problem på invandrare, och att vissa politiska ledare på det sättet försöker dölja sina egna misslyckanden. Och att detta nu måste upphöra.

– Vi lever under en pandemi som påverkar alla. Och det är uppenbart att pandemin inte har någon respekt för nationsgränser eller bryr sig om vem som drabbas, säger Jo Vearey.

Hon betonar samtidigt hur viktiga migranternas insatser som arbetskraft är inom en rad sektorer i regionens länder.

– Och ju snabbare vi kan se till alla blir vaccinerade, desto snabbare kommer vi att kunna återgå till något som påminner om det normala.

Neva Makgetla, som tidigare var chefsekonom vid Sydafrikas utvecklingsbank, understryker hur hårt pandemin har slagit mot bland annat turism i landet – och hur viktigt det är att alla i Sydafrika får möjlighet att vaccinera sig.

– Återhämtningen är beroende av utrullningen av vaccin. Och även om det går framåt förväntas de dröja till framåt slutet av året innan vaccinen nått ut till en majoritet av den vuxna befolkningen, säger Neva Makgetla till IPS.

Kevin Humphrey