Afghanska journalister försöker desperat ta sig ur landet

New York, 210819 (IPS) – Situationen är mycket osäker för Afghanistans journalister efter talibanernas snabba maktövertagande. Kommittén till skydd för journalister, CPJ, har mottagit hundratals vädjanden från reportrar som ber om hjälp att fly landet.

Steven Butler, CPJ:s programchef för Asien, säger att det råder ”stor panik” bland afghanska journalister och att organisationen får mängder av förfrågningar om hjälp att ta sig ur landet. Tillsammans med sin kollega Sonali Dhawan arbetar Steven Butler nu med att hantera alla dessa vädjanden. Steven Butler säger att allt fler journalister har försökt lämna hemlandet sedan början av året.

– De insåg att talibanerna var på väg. Sen började det komma allt fler vädjanden under juli innan antalet ökade ännu mer i början av augusti. Nu får vi flera hundratals varje dag. Många kommer från journalister, medan andra kommer från personer som gör vad de kan för att kunna ta sig ut, berättar Steven Butler.

Enligt honom arbetar just nu organisationen efter bästa förmåga kan med att gå igenom alla enskilda fall.

– Vi försöker granska fallen så gott vi kan, eftersom vi sedan lämnar dessa vidare till USA:s regering i form av rekommendationer om nöd-evakuering, säger Steven Butler.

Han säger att i takt med att talibanerna tagit en allt större kontroll över landet har det kommit rapporter om hur den fundamentalistiska gruppen stängt ned redaktioner och ersatt journalister med sin egen personal.

Enligt Steven Butler har talibanernas maktövertagande hittills inte ”nödvändigtvis” lett till att människor blivit dödade eller fängslade. Men han säger att det finns ett antal framstående journalister i landet som på grund av trakasserier och förföljelse från talibanerna har känt sig tvingade att gå under jorden

Enligt Sonali Dhawan är riskerna särskilt överhängande för kvinnliga reportrar och personer som tillhör etniska minoriteter, i synnerhet hazarer.

– Även reportrar som har rapporterat kritiskt om talibanerna känner sig skräckslagna, säger hon.

Sonali Dhawan berättar om två fall där reportrar blivit uppsökta och hotade av talibaner som meddelat att de kommer att bli uppsökta eller att deras ”tid är över”.

Samtidigt har den stora tv-kanalen Tolo hittills kunna fortsätta sina sändningar, trots att dess huvudredaktion nu har övertagits av talibanerna. Än så länge har även kanalens kvinnliga medarbetare kunnat fortsätta sitt arbete. Sonali Dhawan betonar dock att det ännu är oklart hur situationen på kanalen kommer att vara i framtiden – och säger att agerandet mot Tolo skiljer sig mot hur man agerat mot andra redaktioner ute i landet.

Talibanerna har hittills försökt visa upp en mjukare sida mot omvärlden. Men Sonali Dhawan säger att det råder stor skepsis bland befolkningen som är väl medveten om hur brutalt gruppen agerat tidigare.

Enligt Sonali Dhawan är de flesta kvinnliga journalister som hon talat med skräckslagna.

– De flesta har lämnat sina hem och gått under jorden. Detta eftersom det kommit flera lokala rapporter om hur kvinnliga journalister fått sina hem genomsökta av talibaner – vilket är mycket traumatiserande.

Steven Butler säger att det finns uppgifter om hur journalister försöker rensa bort uppgifter på sina sociala medier-plattformar och avpublicera gamla artiklar i ett försök att dölja sitt förflutna.

Han berättar om en journalist som har lyckats lämna landet tillsammans med sin hustru, men som nu är oerhört oroliga för sina kvarvarande familjemedlemmar.

– De säger att talibanerna kommer att ge sig på deras familjer på grund av hans tidigare mycket kritiska rapportering om gruppen. Jag vet inte om detta kommer att ske. Men de är övertygade om att deras familjer kommer att bli dödade, säger Steven Butler.

Sonali Dhawan berättar om en kvinnlig journalist som blivit hotad av talibanerna, och som hon har återkommande kontakt med. Just nu gömmer sig kvinnan på ett hotell.

– Jag berättade för henne att vi arbetar mot amerikanska myndigheter för att försöka få henne evakuerad, och att jag kommer att meddela henne så fort vi vet något mer. Hennes svar var ”då kanske jag inte kommer att leva längre”.

*Artikeln är skriven av Naomi Zeveloff, som arbetar som redaktör för pressfrihetsorganisationen CPJ.

Naomi Zeveloff