Kommentar: Nya metoder krävs för att stoppa våldet mot Pakistans kvinnor

Islamabad, 210820 (IPS) – Pakistan är ett av världens minst jämställda länder och problemen med våld mot kvinnor är enorma. På senare tid har flera händelser belyst problematikens omfattning, skriver Quratulain Fatima vid den pakistanska organisationen Women4PeaceTech i denna kommentar.

De senaste veckorna har flera upprörande händelser inträffat i Pakistan. Nyligen avslöjades hur en ung kvinna hade mördats och halshuggits av sin partner i landets huvudstad Islamabad. Nyligen uttalade sig samtidigt landets premiärminister Imran Khan om våldtäkter på ett sätt som skuldbelägger offren – genom att hävda att kvinnors klädval kan ha en inverkan på hur män beter sig.

En ny lag om våld i nära relationer, som syftar till att stärka skyddet för kvinnor, skickades nyligen för översyn till ett religiöst råd – där alla medlemmar är män. Dessutom har en film som visar hur en grupp män agerar moralpoliser genom att trakassera en ung kvinna fått spridning på landets sociala medier.

I årets upplaga av Världsekonomiskt Forums rankning av jämställdheten i världen hamnar Pakistan på plats 153 av 156 jämförda länder. Det är också ett land där sju av tio kvinnor under sin livstid uppges bli utsatta för våld inom familjen – och där nästan alla kvinnor någon gång utsätts för sexuella trakasserier i offentliga miljöer.

Sexuella övergrepp är ett av landets allra största problem. Det handlar om en epidemi som pågår på gator och marknader, på arbetsplatser och i vissa fall även i hemmen.

Förra året införde regeringen en skärpt lagstiftning mot våldtäkter, vilken slår fast att utredningarna av dessa brott ska prioriteras. Men så länge den inte tillämpas i praktiken blir lagen verkningslös.

Samtidigt innebär den ofta förekommande hederskulturen att många kvinnor tvekar inför att polisanmäla när de utsätts för våld eller trakasserier.

Arbetet för att förändra denna kultur går långsamt och drabbas av bakslag i samband med att fundamentalistiska och extremistiska religiösa värderingar växer sig starkare. Och en försvinnande liten del av alla våldtäkter leder till fällande domar.

Det är fortfarande allt för vanligt att sexuella övergrepp bortförklaras genom hänvisningar till hur en kvinna har betett sig eller varit klädd. Samtidigt är det av högsta vikt att denna inställning förändras och att de manliga förövarna stoppas.

Trots att det är felaktigt hävdar många fortfarande att sexuella övergrepp hänger samman med att kvinnor gör felaktiga val eller rör sig i farliga miljöer utan att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Detta samtidigt som det verkliga problemet är den kultur som ger en omfattande straffrihet för förövare och att kvinnor inte vågar anmäla de brott de utsatts för, samt de rådande attityderna. Offren riskerar att anklagas för att ha ”provocerat” fram övergreppen och löper risken att stämplas som omoraliska – eller för att ljuga.

Att landets premiärminister från sin mäktiga position väljer att ställa sig bakom de rådande myterna innebär ett stort bakslag. En politisk ledare ska vara en föregångare – och skadorna blir stora när han för vidare föreställningar om offrens egen skuld.

De flesta kampanjer, både statliga och de som drivs av organisationer, som är inriktade på att stärka tryggheten för kvinnor, fokuserar på hur kvinnor ska skydda sig. Men här finns ett grundläggande fel. Vi borde i stället lägga fokus på hur vi ska stoppa dem som utför trakasserierna – alldeles oavsett hur kvinnor väljer att klä sig eller hur de agerar.

Det är männen, inte kvinnorna, som måste förändras. Och de goda männen får inte längre låta de kriminella männen komma undan genom sin tystnad.

Informationskampanjer för att ändra attityderna måste få en annan inriktning. Både i skolor och i hemmen måste pojkar och män får lära sig om vikten av samtycke, att våld inte är acceptabelt och att kvinnor ska ses som jämställda medmänniskor.

De styrande måste dessutom tydligt fördöma våldtäkter och sexuella trakasserier och skapa tydliga riktlinjer för att få ett slut på våldet. Det är den enda vägen för att stärka skyddet för kvinnor och för att få dem att känna att de är jämlika medborgare.

*Quratulain Fatima är en av grundarna till organisationen Women4PeaceTech. Hon arbetar med jämställdhetsfrågor på den pakistanska landsbygden och i konfliktdrabbade områden.

Quratulain Fatima