Illegala bostäder belyser växande problem i Zimbabwe

Bulawayo, 210819 (IPS) – Myndigheterna i Zimbabwes huvudstad Harare har på senare tid börjat riva illegala byggnader som ligger på kommunal mark. Åtgärden har skapat stor oro i ett land där allt fler stadsbor står utan en hygglig bostad.

Rivningarna av otillåtna byggnader i Harare har i vissa fall även drabbat hus där människor bor, vilket skapat en oro i andra delar av landet för en liknande utveckling.

I landets andra stad, Bulawayo, har efterfrågan på bostäder sedan länge överstigit tillgången. För många stadsbor har lösningen blivit att de byggt egna hem på outnyttjade platser. Ndaba Dube är en av dem. Han berättar för IPS att han valde att bygga sin egen bostad efter att ha stått i bostadskön i över två decennier.

– Människor bygger sina egna hem lite överallt – och påstår att de har fått tillstånd av staden. Men jag vet av egen erfarenhet att de handlar om att de inte kunde vänta längre, säger han till IPS.

Myndigheterna i Bulawayo uppger att de inte på flera år har utfärdat några tillstånd för de nya byggnader som uppförs på olika övergivna platser i staden. Men trots det fortsätter de illegala byggnationerna.

Utvecklingen sker samtidigt som FN-organet UN Habitat har slagit fast att Afrikas regeringar måste agera resolut för att se till att ländernas medborgare ska kunna erbjudas ordentliga bostäder. Enligt UN Habitat kommer över hälften av befolkningen i södra Afrika inom 30 år att bo i städer.

I slutet av juni hölls ett möte i Kamerun där kontinentens finans- och bostadsministrar konstaterade att de flesta afrikanska länder står inför en bostadskris som hänger samman med den snabba befolkningstillväxten.

Situationen förvärras ytterligare av den fortsatta urbaniseringen – och bristande stadsplanering.

I Bulawayo har staden fortsatt att breda ut sig samtidigt som bostadskrisen lett till att allt fler hus som saknar bygglov uppförs – i vissa fall även på klart olämpliga ställen, som på våtmarker.

Zimbabwe är ett av de länder som vid mötet i Kamerun undertecknade en deklaration som slår fast att alla medborgare har rätt till en hygglig och billig bostad. Ministrarna var även överens om att därför påskynda byggandet av nya bostäder.

I Zimbabwe har den långvariga ekonomiska krisen samtidigt slagit hårt mot invånarnas inkomster, vilket i sin tur har lett till att många förlorat sina bostäder.

De illegala bosättningarna orsakar även problem för stadens befolkning. Det har exempelvis blivit allt vanligare att avloppssystem som inte är anpassade för så många människor svämmar över.

– Ända sedan de nya husen uppfördes i vårt kvarter har vi haft problem med stopp i avloppen, berättar Mariam Bhebhe, som bor i ett av Bulawayos äldre områden, för IPS.

Hon säger att trots att de nya byggnaderna uppförts illegalt, så händer ingenting när de boende anmäler problemen till myndigheterna.

Effie Ncube, som är organiserad inom stadens civila samhälle, säger att den lokala bostadspolitiken är omgärdad av korruption.

– Vid flera tillfällen har mark fördelats till individer som har de rätta finansiella kontakterna. Det har i sin tur drabbat de fattiga som inte har råd att bygga sina egna hus. Men ingen ställs till svars, säger Effie Ncube till IPS.

Zimbabwes regering har under president Emmerson Mnangagwa meddelat att man ska utreda olika alternativ för att kunna bygga många nya bostäder i landet. Frågan är dock om landets svaga ekonomi kommer att ge utrymme för en sådan satsning.

Ignatius Banda