Rwanda: Ny teknik ska minska förluster efter skörd

Kigali, 210727 (IPS) – En stor del av de skördar som Rwandas småskaliga jordbrukare producerar går förlorad innan de når ut på marknaderna. Men nu pågår satsningar som ska minska förlusterna och öka matsäkerheten i landet.

Målet är att med hjälp av ny teknik se till att den lokala matproduktionen ökar och att småbönderna får hjälp att hantera de utmaningar de ställs inför.

Cyriaque Sembagare har sedan länge försörjt sin stora familj genom sina majsodlingar i bergsregionen Kinigi i norra Rwanda. Samtidigt har en stor del av skördarna varje år hunnit ruttna innan den blivit såld.

– Och det jag sålde fick ett lågt pris eftersom förbrukningstiden var så kort, berättar den 56-årige majsodlaren för IPS.

Nu har dock situationen förbättrats.

– Med hjälp av förbättrad lagringsteknik har jag kunnat halvera förlusterna av mina skördar, säger Cyriaque Sembagare.

I genomsnitt går över 27 procent av skördarna förlorade för Rwandas småbönder varje år. För att motverka svinnet har landets myndigheter i samarbete med olika utvecklingsorganisationer nu inlett ett samarbete med tusentals bönder i landet i syfte att förbättra deras kunskaper, och öka deras tillgång till marknader.

En av satsningarna syftar till att förbättra böndernas möjligheter att torka sina skördar, bland annat med hjälp av mobila torkmaskiner. Bönder som odlar bland annat majs, ris och sojabönor uppger att den nya tekniken har gett goda resultat.

– Målet är att minska riskerna för att skördarna ruttnar eller drabbas av olika svampar, vilket är en risk i samband med naturliga torkningsmetoder. Detta påverkar även tillgången på mat, säger Illuminée Kamaraba, chef för jordbruksmyndigheternas avdelning för bioteknik, till IPS.

Inom programmet har forskare kontrollerat att grödornas näringsvärde inte påverkas negativt av de nya metoderna, samt fokuserat på hur man ska undvika tillväxten av det farliga mögelgiftet aflatoxin.

Under året ska dessa kontroller utökas, med förhoppningen att programmet med nya torkningsmetoder sedan ska kunna spridas över hela landet.

– Den nya tekniken ska utgöra ett komplement till traditionella metoder som används för att konservera mat, säger Illuminée Kamaraba.

Inom pilotprojektet finns det för närvarande tio mobila torkmaskiner i drift i landet, som tillsammans har kapacitet att torka upp emot 84 ton spannmål om dagen. Dessutom finns det andra maskiner som är inriktade på att torka majs.

Det officiella målet är att den nya tekniken ska bidra till att förlusterna efter skördar kraftigt ska kunna minskas fram till 2024.

Jean de Dieu Umutoni, vid den ickestatliga livsmedelsorganisationen Hinga Weze, säger till IPS att satsningen på mobila torkmaskiner måste följas upp av fler utbildningssatsningar bland bönderna på landsbygden. Dessutom måste fler samhällssektorer engageras, säger Jean de Dieu Umutoni:

– De mobila torkmaskinerna är ett bra första steg för att minska matsvinnet, men även den privata sektorn måste engageras inom värdekedjan.

Aimable Twahirwa