Nepal: Brister sätter ljuset på lågt prioriterad kvinnohälsa

Katmandu, 210727 (IPS) – Antalet nepalesiska kvinnor som genomgår förlossningar i sina hem har ökat dramatiskt under pandemin. Samtidigt har livsviktiga läkemedel samt preventivmedel varit nära att ta slut i landet under coronakrisen.

FN-organet UNFPA agerade nyligen för att motverka en akut brist på preventivmedel i Nepal. Detta genom att leverera en stor sändning preventivmedel som enligt FN:s befolkningsfond kan förhindra 75 000 oönskade graviditeter, många tusentals osäkra aborter och uppskattningsvis 80 fall av mödradödlighet.

Nepal har drabbats hårt av pandemin och under våren ökade antalet rapporterade fall mycket snabbt, något som hängde samman med den stora krisen i grannlandet Indien. Många av landets sjukhus har varit fullbelagda och krematorium har tvingats arbeta extra för att ta hand om alla avlidna. Drygt 9 700 dödsfall i samband med covid-19 har hittills rapporterats, men de flesta menar att det verkliga antalet kan vara betydligt högre.

Krisen har slagit hårt mot hela Nepals hälsosektor och gjort det svårare att få tag på preventivmedel. Tara Nath Pokhrel vid landets hälsovårdsdepartement säger till UNFPA att det stöd som nu har kommit är mycket viktigt eftersom landet stod inför ett läge där flera viktiga preventivmedel var på väg att ta slut.

För ett år sedan meddelade Nepals hälsovårdsdepartement att det fanns ett akut behov av läkemedlet misoprostol, som används för att stoppa stora blödningar efter förlossningar.

Bristen på misoprostol var mycket allvarlig, eftersom omfattande blödningar är den främsta orsaken till att kvinnor som föder barn i sina hem avlider. Hemmafödslarna har ökat mycket snabbt i samband med pandemin. Enligt den medicinska tidskriften Lancet minskade antalet förlossningar på landets sjukhus kraftigt i samband med de nedstängningar som infördes i Nepal under förra året.

I december förra året kunde dock UNFPA leverera en halv miljon doser av den efterfrågade medicinen, vilket beräknas täcka förbrukningen under ett års tid.

Nepals myndigheter har dock sedan länge haft problem med att säkra tillgången på misoprostol. År 2014 anklagades flera statligt anställda för korruption i samband med inköp av läkemedlet. Även om dessa personer senare friades ledde det uppmärksammade fallet till att få myndighetsföreträdare ville befatta sig med nya inköp, uppger en person med insyn till IPS.

Detta ledde till att en brist uppstod. Den stora jordbävning som drabbade landet 2015 följdes sedan av en flera månader lång blockad av transportlederna från Indien, efter att Nepals regering hade godkänt en ny och kontroversiell konstitution. Läkemedlets leverantörsled har sedan dess varit opålitliga.

Efter att Nepal 2017 hade genomfört sitt första val i enlighet med ett nytt federalt system överfördes ett större ansvar till landets regionala och lokala myndigheter – däribland för inköp och distribution av misoprostol. Det visade sig dock att dessa myndigheter inte var beredda att ta det ansvaret.

UNFPA uppger att många lokala myndigheter inte hade den kapacitet som krävdes för att säkra tillgången på livsavgörande läkemedel som behövs i samband med mödravård. Dessutom prioriterade inte alla lokala myndigheter denna typ av hälsovård tillräckligt mycket, enligt FN-organets företrädare.

Coronapandemin ledde dock till att problemen förvärrades drastiskt. Innan krisen fanns misoprostol tillgängligt i 56 distrikt i landet, men sedan tog läkemedlet slut i många av distrikten. Det berättar Surya Bhatta, ordförande för den internationella organisationen One Heart Worldwide, som är verksam i Nepal.

På senare tid rapporteras det inte längre om någon brist på misoprostol, säger Punya Poudel vid landets hälsovårdsdepartement till IPS. Däremot har antalet fall av mödradödlighet varit högre än vanligt för andra året i rad.

UNFPA:s representant i Nepal, Lubna Baqi, vädjar i ett uttalande till landets regering att i högre grad prioritera reproduktiv hälsa:

– Det är dags att regering och utvecklingsorgan satsar på att förhindra oönskade graviditeter och farliga aborter genom att investera i familjeplanering och en grundläggande sexualundervisning.

Marty Logan