Coronavåg drabbar Myanmar hårt i spåren av kuppen

Rom, 210727 (IPS) – En ny coronavåg har drabbat Myanmar – och situationen förvärras av befolkningens stora misstro mot myndigheterna efter militärkuppen i februari.

Myanmar upplever en tredje coronavåg, och denna gång har både befolkningen i storstaden Yangon drabbats, likväl som alla som bor i bambuhus på landsbygden.

Enligt landets sjukvårdsdepartement, som kontrolleras av militären, rapporterades 82 nya dödsfall i samband med covid-19 bara under den 11 juli. Sedan pandemin inleddes har drygt 7 000 dödsfall i covid-19 registrerats i landet, men det är en siffra som bedömare menar kan vara betydligt högre i verkligheten.

Filmer som sprids via sociala medier visar en dramatisk ökning av antalet döda som förs till krematorier i Yangon.

Situationen har samtidigt förvärrats av den statskupp som landets militär genomförde i februari, då den folkvalde ledaren Aung San Suu Kyi störtades. Kuppen utlöste massiva folkliga protester i hela landet. Enligt organisationen Assistance Association for Political Prisoners, som är baserad i grannlandet Thailand, dödades över 900 personer i samband med protesterna, medan många tusentals greps och fängslades. Även nu pågår protestaktioner, men i betydligt mindre omfattning än tidigare.

Repressionen uppges ha lett till att många myanmarier undviker att besöka myndigheternas lokaler för att låta testa sig.

Ma Ni, som egentligen heter något annat, berättar för IPS att hennes familj just nu har covid, och att hennes man är svårt medtagen. Men deras sjukdomsfall ingår inte i den officiella statistiken eftersom familjen valde att köpa egen testutrustning i stället för att vända sig till vården. Ma Nis familj är långt ifrån ensam om att undvika kontakter med myndigheterna.

– Jag dör hellre än jag besöker ett av militärens sjukhus. Jag litar inte på dem och eftersom jag har arbetat frivilligt som ambulansförarare finns det en risk för att de skulle gripa mig för att ha hjälpt skadade demonstranter, säger Ko Moe, som inte heller vill uppge sitt riktiga namn.

En läkare som arbetar i staden Taunggyi, i delstaten Shan, berättar för IPS att lokalbefolkningen själva börjat organisera sig för att försöka bemöta krisen. Detta eftersom hon menar att sjukvårdssystemet i det närmaste har kollapsat.

På de sociala medierna vädjar många om hjälp från det internationella samfundet, eftersom de känner sig övergivna. Samtidigt är det också influensasäsong i landet, med symptom som kan vara snarlika covid-19.

– Situationen är ganska kaotisk. Det har skett många utbrott av covid, men också av influensa, både i städerna och på landsbygden, berättar en läkare som arbetar på ett privatsjukhus i Yangon.

Inte heller han vill bli citerad med sitt namn.

– Människor är frustrerade över bristen på vårdmöjligheter. De allmänna sjukhusen kan inte ha full verksamhet eftersom en så stor del av personalen har anslutit sig till proteströrelsen och det bara finns kvar ett mindre antal läkare och sjuksköterskor, säger läkaren.

Hittills har bara en mycket liten del av befolkningen fått coronavaccin. Detta samtidigt som landets fängelser blivit överfulla av politiska fångar sedan kuppen – vilket i sin tur drivit på smittspridningen.

Nyligen meddelade juntaledaren Min Aung Hlaing, efter ett besök i Ryssland, att landet köpt in fem miljoner doser av det ryska vaccinet Sputnik. Men det kommer inte att räcka långt ii landet, som har 54 miljoner invånare.

Kritiker menar att omvärlden gör för lite för att hjälpa Myanmars befolkning, på samma sätt som skedde under statskuppen då det internationella samfundets insatser främst bestod av officiella fördömanden av militärens agerande.

FN:s särskilda Myanmar-rapportör Tom Andrews sade nyligen att juntan saknar både den ”kapacitet och legitimitet” som krävs för att hantera coronakrisen. Han påpekade att misstron mot militären förvärrar krisen ytterligare.

Oppositionella aktivister menar att smittspridningen i Myanmar kunde begränsas under förra året, delvis beroende på de restriktioner och uppmaningar som kom från den dåvarande ledaren Aung San Suu Kyi. Men misstron mot de juntastyrda myndigheterna gör att färre nu är beredda att följa samma restriktioner.

Militären har en historia av att avsäga sig hjälp från omvärlden i samband med katastrofer, även när man själva saknar den kapacitet som krävs. Ett exempel är i samband med den förödande orkanen Nargis härjningar i landet 2008. Bedömare menar att militären troligen kommer att agera på samma sätt nu.

– Covid-19 kommer inte att förändra någonting för juntan, utan den får befolkningen att tänka på annat än på kuppen. Så för militärens del är pandemin inte så dum, säger en diplomat som arbetar i Yangon, och inte vill bli citerad med sitt namn, till IPS.

Sara Perria