Pandemin belyser bristande matsäkerhet i Karibien

Kingston, 210406 (IPS) – I Karibien har mängder av arbeten gått förlorade i coronakrisens spår – och en studie visar att en mycket stor andel av befolkningen i regionen nu lider av en bristande tillgång på mat. Samtidigt har krisen satt ljuset på behovet av en stärkt lokal matproduktion.

Jaxine Scott, 45, är bara en av många tusentals jamaicaner som i samband med pandemin blivit intresserad av att driva egna odlingar. Det började småskaligt, men har nu utvecklats till en stor odling av olika grönsaker på hennes bakgård.

– Det får mig att må bra och gör det möjligt för mig att hjälpa anhöriga och vänner. Jag har kunnat spara pengar så jag kommer att fortsätta, berättar hon för IPS.

Liksom för så många andra på Jamaica har det nya intresset för hemmaodlingar både blivit ett sätt att fördriva tiden, men också att öka tillgången på mat. Det kan ses som ett steg framåt i ett land där fruktträden ger stora skördar, samtidigt som många tvingas gå hungriga.

I en studie som i höstas gjordes i åtta länder i Karibien av University of Technology uppgav fyra av tio tillfrågade hushåll att de var drabbade av någon form av brist på mat. En färsk studie som gjorts i Jamaica i samarbete med Unicef visade att 44 procent av 500 tillfrågade familjer på Jamaica led brist på mat.

Världsbanken uppger att bristen inte i första hand beror på att det saknas mat, utan på att matpriserna har stigit samtidigt som människors inkomster har minskat. Vilket i sin tur leder till att människor tvingas äta mindre mat.

Vanessa White Barrow, expert på hälsofrågor vid University of Technology, säger att tillgången på mat i första hand har minskat i de hushåll där familjemedlemmar blivit av med sina arbeten.

Det har i sin tur lett till ökande problem med undernäring, men också till att familjer tvingats konsumera mer billig mat av sämre kvalité.

Professor Alafia Samuels vid Karibiens institut för hälsoforskning säger att pandemin har lett till att klyftorna mellan olika grupper, och vad de äter, har fördjupats.

– Människor har tvingats dra ner på den nyttiga maten för billigare alternativ, och det får långsiktiga hälsokonsekvenser, säger hon.

Det drabbar i synnerhet barn, som behöver näringsrik mat för att kunna växa och utvecklas på rätt sätt.

Pandemin har slagit mycket hårt ekonomiskt mot Karibien, som är en av de regioner i världen som är allra mest beroende av turism. Bara på Jamaica beräknas minst 50 000 personer ha blivit av med sina jobb inom turistindustrin – en siffra som sannolikt hade varit betydligt högre om den hade inkluderat alla arbeten som varit indirekt beroende av utländska besökare. Dessutom har mängder av arbetstillfällen gått förlorade även inom andra näringar.

Hela Jamaicas ekonomi har drabbats mycket hårt. Enligt Världsbanken levde en knapp femtedel av landets befolkning under fattigdomsgränsen 2017. Det var en siffra som var på väg neråt, men nu riskerar att börja stiga igen.

Jamaicas regering har infört en rad ekonomiska stimulansåtgärder och har även satsat på att stärka landets jordbruk. Det är en sektor som också har drabbats hårt av den snabbt sjunkande efterfrågan från landets hotell och restauranger – vilket till en början även ledde till en minskande jordbruksproduktion.

Enligt landets jordbruksminister Floyd Green har pandemin samtidigt satt ljuset på vikten av att befolkningen blir mer självförsörjande på mat – både på lokal och nationell nivå.

En stor andel av den mat som konsumeras på Jamaica importeras från USA, men regeringen försöker nu öka den inhemska produktionen av en rad grödor.

Floyd Green betonar samtidigt att matproblemen för många jamaicaner hänger samman med att deras inkomster har minskat i spåren av pandemin.

– Utmaningen är att kunna återstarta ekonomin för att se till att befolkningen återfår sin köpkraft, säger han.

Landets myndigheter har samtidigt inlett en satsning där familjer, i synnerhet i städerna, fått tillgång till ett startpaket för att kunna börja bedriva egna lokala odlingar. Det kan vara ett viktigt första steg mot att stärka matsäkerheten, säger jordbruksexperten Denton Alvaranga.

– Många grödor kan odlas lokalt på bakgårdar, där många människor har tillgång till stora ytor, säger han.

Kate Chappell