Coronakrisen har haft förödande konsekvenser i arabiska länder

Johannesburg, 210406 (IPS) – Coronapandemin har lett till att miljontals människor i arabländerna fallit ned i fattigdom – och krisen har förvärrat situationen för många kvinnor. Det framkom vid en konferens om befolkningsfrågor som hölls nyligen.

Mötet, som samlade politiker från Asien och Mellanöstern, fokuserade på de målsättningar länderna tidigare kommit överens om rörande befolknings- och utvecklingsfrågor.

Pandemins konsekvenser har slagit särskilt hårt mot kvinnorna i Mellanöstern, konstaterade Luay Shabaneh, regional chef för FN:s befolkningsprogram, UNFPA. Det hänger bland annat samman med att kvinnor utgör majoriteten i de yrkesgrupper som har drabbats hårdast. Samtidigt uppmanade han regionens politiker att i högre grad se till att kvinnor erbjuds den reproduktiva vård de är i behov av.

De fortsatta problemen med kvinnlig könsstympning var en annan fråga som togs upp, samt att så många flickor blir bortgifta redan som barn. Pandemin har dessutom lett till att resurser som var tänkta att användas för att bekämpa dessa problem inte har nått fram.

Arabförbundets representant, Tarek el-Nabulsi, lyfte fram att en rapport har visat att pandemin riskerar att leda till att medelklassen minskar i regionen – eftersom så många jobb gått förlorade.

– Och ytterligare åtta miljoner människor riskerar att hamna i fattigdom, sade Tarek el-Nabulsi.

Han sade vidare att Arabförbundet lanserat ett program som syftar till att minska coronakrisens effekter för särskilt sårbara grupper, däribland kvinnor i utsatta situationer.

Flera deltagare uttryckte särskild oro över flyktingarnas situation. De stora antal flyktingar som finns i regionen innebär dessutom stora påfrestningar för flera länder i form av ökande sjukvårdskostnader. Den libanesiska parlamentarikern Asem Araji påpekade att det finns närmare 1,5 miljoner palestinska och syriska flyktingar i landet som behöver bli vaccinerade.

Han betonade att det internationella samfundet måste ta ansvar för den frågan, och inte enbart lämna över den till libanesiska myndigheter.

Krisens djupgående sociala och psykologiska effekter för skolbarn och studenter lyftes också fram av flera deltagare. I Libanon har dessutom många barn och ungdomar inte haft tillgång till de digitala verktyg som krävs för distansundervisning, vilket i sin tur lett till att många hoppat av skolan.

Cecilia Russell