FN varnar för förlorat decennium i pandemins spår

Bonn, 210331 (IPS) – Många utvecklingsländer saknar de resurser som krävs för att kunna återställa sina ekonomier i spåren av coronakrisen, vilket gör att en skuldkris hotar. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres, som samtidigt varnar för ett förlorat decennium för utvecklingen i världen.

FN-chefens uttalanden kom i samband med ett högnivåmöte om utvecklingen i spåren av pandemin, som hölls i veckan. Där underströk António Guterres att världens utvecklingsländer behöver mer resurser för att kunna bemöta krisen och investera i en återställning. Han vädjade till omvärlden att bidra med det stöd som behövs och påpekade samtidigt att många miljoner fler människor föll ned i extrem fattigdom redan under förra året.

Världens rika länder har satsat enorma summor i olika stödåtgärder. Men enligt generalsekreteraren har utvecklingsländerna bara kunnat lägga en bråkdel så mycket per capita – eftersom de inte har resurserna.

Allra värst är situationen för världens minst utvecklade länder.

– De står inför en plågsamt långsam återställning som skulle betyda att målsättningarna för de globala utvecklingsmålen och Parisavtalet blir omöjliga att uppnå, sade António Guterres.

Dessutom finns det en risk för att det kommer att dröja länge, kanske år, innan vaccinationskampanjer har rullats ut i många utvecklingsländer. Och det skulle ytterligare fördröja en global återställning, påpekade generalsekreteraren.

Jamaicas premiärminister Andrew Holness sade att en orättvis fördelning av covid-19-vaccin dessutom riskerar att förvärra fattigdomen. Han betonade att det behövs en ”rättvisare och klokare” internationell uppslutning kring ”våra gemensamma intressen”.

– Annars måste vi dämpa våra förhoppningar om att krisen kan vara på väg att närma sig sitt slut, sade han.

Enligt Ngozi Okonjo-Iweala, generalsekreterare för Världshandelsorganisationen, WTO, har minskade exportmöjligheter och sjunkande råvarupriser förvärrat skuldbördan för många utvecklingsländer. Att turismen helt har avstannat har slagit mycket hårt mot många av världens utvecklingsländer, i synnerhet önationer, påpekade hon.

Även Världsbankens chef David Malpass betonade att världen står inför mycket svåra utmaningar – och att det särskilt gäller de allra fattigaste länderna.

Enligt Akinwumi A. Adesina, chef för Afrikanska utvecklingsbanken, har pandemin haft ”förödande” konsekvenser för kontinentens ekonomier. Samtidigt sade han att utvecklingsbanken beräknar att tillväxten för de afrikanska länder kan börja stiga igen under året.

Men då krävs det också en rättvis fördelning av vacciner och att de afrikanska ländernas skuldproblem blir lösta – något som omvärlden solidariskt bör ställa sig bakom, betonade Akinwumi A. Adesina.

Nalisha Adams