Toppmöte manar till åtgärder för skydd av den biologiska mångfalden

New  York, 210113 (IPS) – Världens länder har hittills helt misslyckats med att nå målsättningarna om att skydda den biologiska mångfalden – och detta måste förändras. Det var budskapet vid ett toppmöte som hölls i helgen.

Frankrikes president Emmanuel Macron var under söndagens virtuella möte tydlig med att världssamfundet hittills har misslyckats med att hejda förlusterna av den biologiska mångfalden.

– Ett decennium har passerat och fakta talar för sig själva. Inte en enda av målsättningarna har uppnåtts, däribland målet om att hindra artutrotningen eller att minska utsläppen. Vi måste ta ansvar för dessa misslyckanden och lära oss av detta, sade den franske presidenten.

Frankrike stod tillsammans med FN och Världsbanken värd för mötet, där fokus bland annat låg på hur skyddet för olika arter ska kunna förbättras samt hur finansieringen för att skydda tropiska skogar ska kunna utökas.

Emmanuel Macron betonade att världen upplever effekterna av överutnyttjandet av naturresurserna bland annat genom en ökande fattigdom och ojämlikhet. Han menar att världens ledare måste agera – genom införandet av åtgärder för att bemöta miljökrisen.

Enligt den franske presidenten kan över 190 miljoner nya arbetstillfällen skapas fram till 2030 genom att naturens resurser används på rätt sätt, samtidigt som hållbara jordbruk och en grönare ekonomi skulle ge mänskligheten nya möjligheter.

En global granskning om tillståndet för den biologiska mångfalden från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, visar att de förändringar som skett i världens natur under de senaste 50 åren saknar historiskt motstycke. Enligt rapporten har exploateringen av världens naturresurser skapat en situation där en miljon växt- och djurarter nu riskerar att utrotas – vilket i sin tur skulle få konsekvenser för den globala folkhälsan.

Vid toppmötet betonade FN:s generalsekreterare António Guterres att 2021 måste bli ett år av förändringar och att världen inte har råd med en återgång till de tidigare vanorna.

– Vi har förstört vår planet fram till nu och utnyttjat den som om vi hade en planet i reserv. Vår nuvarande resursanvändning skulle behöva nästan två planeter. Om jordens historia skulle jämföras med ett kalenderår så har vi använt oss av en tredjedel av dess resurser inom loppet av de senaste 0,2 sekunderna, sade António Guterres.

Han menar att den återhämtning som världens ekonomier är i behov av efter coronapandemin även innebär en möjlighet att ändra inriktning.

– Med kloka åtgärder och rätt investeringar kan vi sätta rätt kurs – återstarta ekonomier, och bygga upp och stärka den biologiska mångfalden, sade generalsekreteraren.

Som ett exempel på en naturlig lösning för att motverka ekologiska förluster lyfte António Guterres fram ”den stora gröna muren” i Afrika.

Det är ett ambitiöst projekt för att plantera en lång ”mur” av träd för att förhindra markförstörelse och skydda människors försörjningsmöjligheter i regionen Sahel. Vid toppmötet utlovades stora bidrag för att stötta satsningen, bland annat genom Världsbanken som utlovade motsvarande fem miljarder dollar i stöd.

Vid mötet talade även Storbritanniens prins Charles om sitt initiativ ”terra carta”, en plan för att skydda både natur och människor. Målsättningen är att initiativet ska kunna samla in motsvarande tio miljarder dollar som ska gå till olika miljöprojekt och prinsen har utmanat världens storföretag att sluta upp.

Vid mötet presenterades även en ny koalition bestående av 50 länder som har som målsättning att inom tio år öka skyddet för 30 procent av världens hav och marker. Gruppen, som leds av Frankrike, Costa Rica och Storbritannien, har som målsättning att minska förlusterna av arter och att skydda världens ekosystem.

Året kommer att bli viktigt för den biologiska mångfalden. FN ska enligt planerna anordna ett toppmöte i Kina i maj där man förväntas presentera ett nytt globalt ramverk för skyddet av den biologiska mångfalden. Och i november ska FN:s klimatkonferens, COP-26, enligt planerna hållas i Glasgow.

Alison Kentish