Fler flickor börjar skolan i Senegal – men fler hoppar också av

Mbabane, 200924 (IPS) – Lika många flickor som pojkar börjar numera skolan i Senegal – men fler flickor hoppar av i förtid. Tidiga giftermål och tonårsgraviditeter är två starkt bidragande orsaker.

När Fatima blev gravid mitt under skolterminen valde hon att hoppa av skolan. Men genom att hon kom i kontakt med Fatoumata Fall från den lokala kvinnoorganisationen RSJ kunde situationen förändras. Med hjälp av organisationen fick Fatima nämligen det stöd hon behövde för att kunna fortsätta skolan både under sin graviditet och efter att hennes barn hade fötts.

För många andra flickor och unga kvinnor i Senegal slutar det dock mindre bra. FN-organet Unesco uppger att Senegal lyckats uppnå en jämn könsfördelning mellan pojkar och flickor som börjar skolan. Däremot hoppar betydligt fler flickor än pojkar av skolan på högre nivåer.

Fatou Gueye Seck, vid organisationen Cosydep, som strider för allas rätt till utbildning, säger till IPS att en viktig orsak är att många unga kvinnor gifter sig tidigt. Hon hänvisar till statistik från 2014 som visade att en fjärdedel av de senegalesiska flickorna i åldern mellan 15 och 19 var gifta, medan siffran för pojkar i samma åldersgrupp låg på under fem procent.

Färska siffror från FN:s befolkningsorgan, UNFPA, visar dessutom att 78 av 1 000 förlossningar i landet genomförs av kvinnor som ännu inte hunnit fylla 20 år.

– Könsindexet är fortfarande till flickornas nackdel i Senegal, säger Gueye Seck till IPS.

Hon menar att det även tydligt visar sig i skillnaderna i läs- och skrivkunnighet mellan kvinnor och män, i synnerhet på landsbygden. Enligt Unesco kan knappa 65 procent av pojkarna och männen som fyllt 15 år läsa och skriva, medan siffran för flickor och kvinnor ligger på strax under 40 procent.

Enligt Gueye Seck är skillnaderna ännu större på landsbygden. Hon hänvisar till uppgifter från OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, som visar att antalet personer som hoppat av skolan och sedan valt att återuppta sina studier har minskat kraftigt på senare år. Nästan alla som återupptar sina studier på de särskilda lärcenter som finns för detta är flickor och kvinnor. Men under de senaste fyra åren har antalet elever mer än halverats. Enligt OECD beror det i första hand på att satsningen är underfinansierad av landets myndigheter.

Gueye Seck är ordförande för kampanjen Deliver for Good Senegal, vars mål är att stärka flickors och kvinnors rättigheter och se till att alla erbjuds tillgång till en bra grundläggande utbildning. Detta i linje med de globala utvecklingsmålen.

Gueye Seck betonar att frågan om kvinnors utbildning är av stor vikt för hela samhällets sociala och ekonomiska utveckling. Och att mängder av studier har slagit fast att barn till välutbildade mammor i högre grad får en bra utbildning själva.

Hon menar att det finns indikatorer som visar att utvecklingen trots allt går åt rätt håll i Senegal.

– Samtidigt förblir de tidiga graviditeterna ett stort hinder för flickornas utveckling, slår hon fast.

Mantoe Phakathi