Chilenska bönder utvinner vatten ur dimma

Ovalle, Chile, 200925 (IPS) – Bristen på vatten har länge varit ett stort problem för befolkningen i Peña Blanca i den mycket torra regionen Coquimbo i Chile. Men tack vare en satsning på så kallade dimfångare har situationen förändrats.

Dimfångarna består av finmaskiga nät som monteras på kullar där dimman drar förbi. Näten fångar upp de små vattendroppar som finns i dimman och till sist blir dropparna så många att de börja rinna nedåt, varpå vattnet fångas upp av behållare.

– Detta vatten har varit viktigt i kritiska lägen. I dag kan vi till och med brygga öl här och vi får besök av många turister, berättar Daniel Rojas, som är ordförande för Peña Blancas bondeorganisation.

Orten ligger i regionen Coquimbo, 30 mil norr om huvudstaden Santiago, och är mycket torr. FN-organet UNCCD varnar för att den innan 2050 kan ha förvandlats till öken.

Fram till för 20 år sedan var situationen inte lika akut, berättar geografen Nicolás Schneider. Han arbetar för organisationen Un Alto en el Desierto, som står bakom satsningen på dimfångare.

Regionen har sedan länge haft mycket lite nederbörd, men de senaste åren har situationen blivit ännu värre.

Coquimbo ligger vid den södra gränsen av Atacama-öknen, som anses vara den torraste öknen i världen.

Satsningen på dimfångare lockar till sig nya besökare till området, och Claudia Rojas som livnär sig som uppfödare av får och lamm berättar för IPS att det gett henne en möjlighet att sälja lokala produkter.

– Jag är född och uppvuxen i Peña Blanca och skulle aldrig vilja bo någon annanstans. Men med tiden har jag blivit tvungen att minska på antalet djur eftersom det inte finns tillräckligt med betesmarker, berättar hon.

Hon säger att det som gläder henne mest är när skolklasser kommer på besök för att beskåda naturen.

– Här kan de se bergskedjan Anderna och havet på andra sidan. Men det mest karakteristiska för detta område är dimman. Och skolbarnen blir fascinerade när de ser hur dimman når in mot bergen och hur vatten kan utvinnas ur den, berättar Claudia Rojas.

Det lokala bondesamhället består av 85 familjer. När dimfångarna installerades förstod få vilka förändringar det skulle leda till.

– Vi har blivit kända tack vare det, och detta har gett lokalbefolkningen resurser att kunna driva andra projekt, berättar Daniel Rojas.

Han säger att tillgången på vatten hjälpt befolkningen att bevattna deras åkrar, men också gjort det möjligt att återplantera lokala växtarter. Och man har installerat en tank med plats för 10 000 liter vatten som lokalbefolkningen kan använda sig av vid behov.

Dessutom brygger lokalbefolkningen nu ett eget öl av vatten som samlats in från dimma – som blivit populärt bland turister.

– Det har blivit en succé och gett oss uppmärksamhet. Under somrarna tar vi emot besök från ett 30-tal turister varje dag, berättar Mario Alucema, 59, som arbetar på det lilla hantverksbryggeriet.

Nu har projektet fått stöd från FN:s utvecklingsprogram för att man ska kunna laga skadade nät och installera nya. Nicolás Schneider berättar att det kommer att leda till att man i framtiden kommer att kunna samla in drygt 1 500 liter vatten per dygn.

Även i andra delar av Coquimbo samlas vatten in med hjälp av dimfångare, men projektet i Peña Blanca är mest välkänt. Nicolás Schneider säger att det är en metod som skulle kunna användas på många fler platser i landet.

– Särskilt i isolerade områden med utspridda befolkningar, på platser som glöms bort inom de offentliga satsningarna. Och det är en mycket viktig metod i kampen mot ökenspridningen, eftersom mycket vatten kan samlas in under våren och sedan användas under de heta somrarna, säger han.

Orlando Milesi