Uganda: Byn där husen byggs med återvunna petflaskor

Kampala, 200924 (IPS) – Överallt i Uganda går det att hitta bortslängda plastflaskor som ligger och skräpar. Men nu har en organisation inlett en satsning som de menar kan råda bot på problemen med nedskräpning – och även bidra till att minska den stora bristen på bostäder i landet.

Några mil utanför Ugandas huvudstad Kampala ligger byn Mpigi. Här ligger en hel rad med hus som har byggts med hjälp av petflaskor och vars tak är täckta av material från uttjänta bildäck.

Satsningen på att bygga hus med ”tegelstenar” gjorda av plastflaskor har lanserats av organisationen Social Innovation Enterprise Academy, Sina, som menar att de kommit på ett sätt att återanvända det plastskräp som förorenar såväl landsbygden som städerna i Uganda.

Det är ett projekt som även hunnit spridas till många flyktingläger i landet.

I Uganda, precis som i många andra afrikanska länder, utgör plastavfallet ett stort miljöproblem. Plasten täpper till avlopp, skräpar ner vattnet i Victoriasjön och förorenar landets våtmarker. Avfallet är ett av Ugandas största miljöproblem, samtidigt som konsumtionen av plast bara fortsätter att öka.

David Mande vid Sina arbetar med att föra fram den alternativa användningen av plastflaskor.

– Jag fick veta att man i Nepal och Nigeria använde sig av petflaskor för att bygga hus på landsbygden. Och det har även visat sig fungera hos oss, säger han till IPS.

De uttjänta flaskorna fylls med fuktig jord, varpå korkarna skruvas fast hårt. Enligt David Mande gör det att väggarna blir mycket starka. Han menar att satsningen kan bidra till att skapa en mer hållbar värld.

– Vi samlar petflaskor och bildäck som ligger ute i naturen och förvandlar dem till tegelstenar och takplattor. Sen bygger vi vackra byggnader som de du ser här, säger David Mande och pekar mot ett av husen.

Hittills har organisationen bidragit till att bygga 117 hus i landet med metoden. Därigenom har närmare tre miljoner petflaskor som låg och skräpade ner i naturen fått ett nytt användningsområde, påpekar David Mande.

Samtidigt skulle det krävas mycket mer arbete för att påverka den stora bostadsbrist som råder i Uganda. Enligt landets myndigheter saknas det för närvarande över två miljoner bostäder i landet. Och det är en siffra som fortsätter att stiga snabbt för varje år.

Edison Nuwamanya driver en liten butik i ett av de hus som byggts med petflaskor. Han berättar att han aldrig hade sett något liknande innan han flyttade till Mpigi.

– Det blir aldrig för varmt här inne. Dessutom är huset fint och det känns bra att vara inne i det, säger Edison Nuwamanya till IPS.

Även inne i slumområdet Kamokya i Kampala pågår en satsning på att bygga likadana hus, i ett projekt som drivs av en grupp ungdomar. Här samlar gruppen ihop plastpåsar och petflaskor, som de sedan använder som alternativa tegelstenar. En av gruppens medlemmar, Rehema Naluekenge, använder sig av en metallpinne för att trycka flaskorna fulla med uttjänta plastpåsar och fuktig jord.

– Jag pressar ihop det så att innehållet blir hårt, eftersom det krävs för att det ska fungera. Husen vi bygger har visat sig vara hållbara. Vårt motto är att avfall bara blir till sopor när du slösar bort det, säger Rehema Naluekenge till IPS.

Även i distriktet Mukono i centrala Uganda pågår ett liknande projekt, som drivs av läraren

Allan Obbo. Han har byggt ett antal småstugor av petflaskor.

– Forskningen har visat att plasten är mycket skadlig för naturen. Titta bara på våra sjöar som håller på att strypas av all plast, säger han till IPS.

Allan Obbo menar att metoden innebär att man återanvänder plast som annars hade legat kvar i naturen och samtidigt sparar in på annat byggmaterial.

Arkitekten Patricia Kayongo har deltagit som expert vid granskningar av såväl privata som offentliga byggprojekt i Uganda. Hon säger till IPS att metoden att bygga husväggar med hjälp av petflaskor ännu inte har granskats av myndigheterna, men menar att det skulle kunna bli en framtida metod för att göra byggindustrin mer hållbar.

– Hittills har det dock inte gjorts tillräckligt med studier – vilket betyder att människor har förnekats möjligheten att med hjälp av alternativa metoder kunna bygga hus till lägre kostnader, säger Patricia Kayongo.

Wambi Michael