Behovet av nya matsystem i fokus för kommande toppmöte

New York, 200914 (IPS) – Nästa år kommer FN att arrangera världens hittills första toppmöte om de system som styr produktionen av mat. Målet är att nå ett steg på vägen mot mer inkluderande och miljömässigt hållbara matsystem.

Exakt när har ännu inte slagits fast, men inom världsorganisationen pågår det förberedande arbetet inför det kommande toppmötet. Det leds av Agnes Kalibata, som utsetts till toppmötets särskilda sändebud.

– Mat handlar om mer än vad som stillar vår hunger och om mer än den näring våra kroppar och hjärnor får. Mat handlar också om ekonomi och politik, sade Agnes Kalibata, som tidigare var Rwandas jordbruksminister, i ett uttalande tidigare i år.

Förra veckan sade hon i en intervju med UN News att hennes erfarenheter av att ha blivit född i ett flyktingläger i Uganda på många sätt påverkat hennes syn på mat och hållbarhetsfrågor. Genom FN tilldelades Agnes Kalibatas familj en bit mark, där de startade ett litet jordbruk, och enligt henne har de erfarenheterna gjort henne medveten om vilka stora möjligheter jordbruket kan innebära för småbönder.

Samtidigt är världens matsystem hotade, främst på grund av de klimatförändringar som runt om i världen utgör ett hot mot matproduktionen, genom fler torkor, översvämningar och skogsbränder.

– Dagens livsmedelssystem bemöter inte de behov vi som människor har. Vart tredje dödsfall som inträffar i världen hänger samman med personens diet, säger Agnes Kalibata till UN News.

Hon uppger att ambitionerna inför toppmötet är höga. Bland annat har det bildats en särskild FN-grupp som inför mötet ska vägleda forskare för att se till att inga viktiga frågor hamnar mellan stolarna. Gruppen ska tillsammans med experter gå igenom aktuell forskning från stora delar av världen.

Samtidigt har utnämningen av Agnes Kalibata som ledare för det kommande toppmötet även mött kritik. Detta eftersom hon sedan 2014 har varit ordförande för Alliansen för en grön revolution i Afrika, Agra. Och sedan hon utsågs till särskilt sändebud för toppmötet i februari i år har det cirkulerat ett upprop om att Agnes Kalibata borde ersättas. I uppropet anklagas Agra för att företräda de stora jordbruksföretagens intressen.

Samira Sadeque