Unga kräver större andel av satsningar mot coronakrisen

Mbabane, 200914 (IPS) – Minst en femtedel av de satsningar som görs för att bemöta coronapandemins effekter bör inriktas mot barn, ungdomar och de mest marginaliserade grupperna. Det var ett krav som framfördes vid ett möte som hölls förra veckan.

Mötet hade anordnats av organisationen Laureates for Leaders , som grundats av fredspristagaren Kailash Satyarthi. Det samlade flera världsledare, FN-chefer och tidigare fredsprisvinnare. En av talarna var Maisha Reza, ordförande för Commonwealth Students’ Association. Hon betonade att om en femtedel av de många miljarder kronor som världens länder frigjort för att bemöta coronakrisen skulle gå till satsningar på världens mest utsatta barn, så skulle miljontals liv kunna räddas.

– Framtiden för våra barn, medmänniskor och vår planet kommer att avgöras av hur mänskligheten kollektivt bemöter den kris vi nu står inför, sade Maisha Reza.

Hon menar att världens ledare nu måste ta sitt ansvar, och att de inte bara kan hänvisa till pandemin när det gäller de globala problemen med bland annat arbetslöshet, hunger, kriminalitet och våld. Enligt Maisha Reza har coronakrisen snarare bara förvärrat redan befintliga problem och orättvisor.

Hon hänvisade till en rapport som publicerades inför mötet, vilken visar att 400 miljoner barn i världen redan innan pandemin stod utan tillgång till kvalitetsundervisning. Detta samtidigt som 258 miljoner barn i världen inte erbjöds någon skolgång alls under 2018.

Rapportförfattarna konstaterar vidare att skolstängningar genomförts i nästan alla världens länder i samband med pandemin. Och fortfarande är skolor i 160 länder i världen berörda.

Maisha Reza varnade för konsekvenserna om inte rätt insatser sätts in för att bemöta krisens ekonomiska effekter.

– Covid-19 har förstärkt de globala orättvisorna, och orättvisa åtgärder mot pandemin kommer att fördjupa missförhållandena ytterligare, sade hon.

Maisha Reza menar att medan världens makthavare har fokuserat på att rädda de stora företagen har många marginaliserade grupper tvingats hantera krisens effekter på egen hand. Enligt henne kan miljontals barn drabbas hårt om inte rätt åtgärder omgående sätts in.

Många elever och studenter i världen tvingas nu välja mellan att fortsätta försöka uppnå sina drömmar eller bidra till sina familjers försörjning, sade hon.

Ulrich Knudsen, biträdande generalsekreterare vid OECD, betonade också vikten av att världens länder satsar på barnen och deras utbildningsmöjligheter. Men han varnade också för att det skulle vara ett misstag att inte stötta näringslivet i samband med pandemin.

– Det ligger i allas samhällsintresse att också företagen får stöd för att kunna överleva. I annat fall kommer ekonomierna att falla samman och orättvisorna kommer att fördjupas ytterligare, vilket skulle slå mot de mest sårbara, däribland barn, ungdomar och kvinnor, sade Ulrich Knudsen.

I samband med skolnedstängningarna har de digitala klyftorna blivit allt tydligare i världen. Ulrich Knudsen påpekade att satsningarna på distansundervisning belyser den orättvisa tillgången till tekniska lösningar.

– Om du inte har tillgång till en dator i samband med en sådan här kris, så hamnar du helt utanför. Det handlar både om ekonomisk ojämlikhet och digitala klyftor, och båda dessa problem måste åtgärdas, betonade han.

Mantoe Phakathi