Fredspristagare kräver åtgärder för att skydda barnen

Mbabane, 200915 (IPS) – Världen kan inte tillåta att barnen får betala priset för de ekonomiska konsekvenser som den pågående pandemin ger upphov till. Det är budskapet från flera mottagare av Nobels fredspris.

Uppmaningen om att stärka skyddet för världens barn kom i samband med ett möte som förra veckan anordnades av organisationen Laureates and Leaders for Children, som grundats av Kailash Satyarthi. Han fick 2014 Nobels fredspris för sitt långa arbete för barns rättigheter och är även grundare av organisationen Bachpan Bachao Andolan, som under fyra decennier stridit för att skydda barns rättigheter i Indien. Under åren har organisationen lyckats befria nästan 100 000 barnarbetare och hjälpt dem att kunna återuppta sina studier.

Vid mötet betonade Kailash Satyarthi att världens mest sårbara grupper måste prioriteras i samband med de åtgärder som sätts in för att bemöta coronapandemin.

– Vi kommer inte att acceptera att det lidande som barnarbete och trafficking av barn ger upphov till ska tillåtas fortsätta, sade han.

Mötet hade samlat flera fredspristagare och människorättsaktivister som gemensamt ställde sig bakom kravet på att världens ledare måste satsa större resurser för att skydda barnen under den pågående krisen. Bland mötesdeltagarna fanns bland andra Dalai Lama, professor Muhammad Yunus, Rigoberta Menchú Tum, Leymah Gbowee och Tawakkol Karman.

Kailash Satyarthi menar att världens regeringar måste se till att stärka de sociala skyddsnäten för de fattiga, eftersom den gruppen drabbas allra hårdast av pandemins ekonomiska effekter. Det är också en grupp som enligt honom måste garanteras gratis tillgång till vaccin mot covid-19, när ett sådant utvecklats klart.

Det finns farhågor om att barnarbetet kommer att börja öka i världen i spåren av krisen. José Ramos-Horta, som fick Nobels fredspris 1996, sade att världens ledare nu gemensamt måste agera för att bekämpa en sådan utveckling.

– Om vi misslyckas med det, så gör vi oss gemensamt skyldiga till ett svek mot barnen, sade han.

José Ramos-Horta påpekade att de som drabbas allra värst av pandemin är alla de barn som inte har tillgång till rent vatten, tillräckligt med mat och inte längre tillåts gå i skolan.

Ekonomiprofessor Jeffrey Sachs, som även är chef för ett FN-nätverk inriktat på arbetet mot en global utveckling, påpekade att världen nu står inför en mycket allvarlig ekonomisk – och humanitär – kris.

– Denna humanitära kris fördjupas dramatiskt, och vi vet inte hur omfattande den är eftersom den utvecklas snabbare än vad våra data kan hålla koll på. Vi vet dock att hungern ökar, liksom nöden och desperationen.

Jeffrey Sachs påpekade att Internationella valutafonden, IMF, hittills har gjort ett utmärkt arbete genom att bistå med nödhjälp. Samtidigt sade han att IMF, Världsbanken och andra finansiella institutioner måste bidra med betydligt större resurser, utan att ställa sina vanliga villkor. Detta för att undvika en omfattande hunger- och hälsokris.

Peter Kwasi Kodjie, ordförande för All-Africa Students Union, betonade att det inte kan tillåtas bli det nya normala att mängder av barn tvingas gå och lägga sig hungriga. Samtidigt varnade han för att många av de barn som nu drabbats av skolstängningar kanske aldrig kommer att återvända till skolbänken.

– Världens unga ber om en rättvis andel av de pengar som satsas, och begär att dessa ska gå till de marginaliserade barnen. Detta för att undvika en katastrof, sade Peter Kwasi Kodjie.

Mantoe Phakathi