Pandemi och konflikter slår hårt mot Sydsudans civila

New York, 200903 (IPS) – Mängder av civila har tvingats fly undan det återkommande våld som plågar befolkningen i Sydsudan. Samtidigt har omfattande nederbörd och de restriktioner som införts för att hejda spridningen av covid-19 lett till att den redan begränsade tillgången till vård försämrats ytterligare.

Avsaknaden av annat stöd har gjort att de utsatta befolkningarna blivit beroende av hjälp från humanitära organisationer. Läkare utan gränser, MSF, bedriver verksamhet i den nordöstra delstaten Jonglei och i den östra regionen Pibor, där en stor del av de senaste konflikterna utspelat sig. Organisationen uppger att de humanitära behoven är mycket stora för de utsatta befolkningarna, som även drabbats av översvämningar och två omgångar av väpnade konflikter i år.

– Antalet patienter är enormt vilket har satt vår sjukvårdspersonal under hårt tryck, säger Tila Muhammad, som är chef för MSF:s verksamhet i Sydsudan, till IPS.

FN:s insats i landet, UNMISS, gav skydd åt närmare 8 000 civila i mars efter att konflikter hade rasat i flera veckor i regionen. I juni rapporterade FN-insatsen om över 400 våldshändelser mellan olika folkgrupper, som ska ha inträffat under årets första fem månader.

Patienter som är i behov av akuta operationer har förts till sjukhus som drivs av MSF eller Internationella rödakorskommittén. Men transporterna har inte alltid kunnat genomföras på grund av hård nederbörd som gjort vägar oframkomliga tillsammans med de restriktioner som införts för att hindra coronavirusets spridning.

Tila Muhammad berättar att sjukvården i Sydsudan redan innan pandemin var mycket eftersatt, men att situationen nu ytterligare har förvärrats på grund av restriktionerna, nederbörden och det etniska våldet.

– I samband med konflikterna tvingas människor att fly till mer avlägsna platser vilket gör det svårare för dem att söka vård.

Hon berättar att detta slår särskilt hårt mot personer med kroniska sjukdomar och gravida kvinnor.

– Dessutom finns det hundratals människor som har blivit skadade av våldet, varav många är i behov av kirurgiska ingrepp.

Tila Muhammad berättar att MSF:s personal i Pieri nyligen tog emot över hundra personer som hade skadats i samband med konflikter.

Enligt organisationen har stora grupper tvingats på flykt under de senaste två månaderna. Tila Muhammad säger att det har påverkat arbetet med att försöka begränsa coronavirusets spridning.

– Pandemin blir inte lika prioriterad i samband med en konflikt där människor tvingas fly för sina liv. De mer akuta utmaningarna handlar då om att försöka anordna transporter för skadade människor under regnperioden, då landningsbanorna inte går att använda, säger hon.

Tila Muhammad säger att flera regioner dessutom drabbats av översvämningar på senare tid, vilket ökar riskerna för en spridning av vattenburna sjukdomar.

– Människor som flyr undan de senaste översvämningarna tar sig till högre områden och tar skydd i skolor eller hemma hos anhöriga. Många av dem har förlorat sina hem och tillgångar och tvingas nu dela rum med andra familjer, vilket är särskilt oroande med tanke på pandemin, säger MSF:s chef i landet.

Samira Sadeque