Blandade resultat för indisk satsning mot rykande spisar

Hongkong, 200831 (SciDev.Net/IPS) – Luftföroreningar inomhus, främst från rykande spisar, utgör en stor hälsorisk för fram för allt kvinnor och barn i Indien. Sedan några år tillbaka driver landet därför ett stort program för att fler familjer ska kunna laga mat med hjälp av gasol i stället för med kol, ved eller biomassa. En ny studie visar att programmet gett blandade resultat.

Användningen av gasol har ökat snabbt i Indien, och det beror delvis på den satsning på som Indien inledde 2016 för att få fler att överge användningen av bränslen som förorsakar stora luftföroreningar. Enligt en studie publicerad i The Lancet är den rök som dessa spisar förorsakar den näst största orsaken till sjukdomar bland barn och kvinnor i Indien, näst efter undernäring.

Programmet för att öka användningen av gasol, kallat PMUY, är det största av sitt slag i världen, och i september förra året hade fler än 80 miljoner fattiga hushåll i Indien fått ta del av satsningen genom att erbjudas subventionerad tillgång till gas.

Den nya studien, som publicerats i den senaste upplagan av tidskriften Environmental Research Communications, visar samtidigt att de som omfattas av programmet konsumerar betydligt mindre gasol varje år i jämförelse andra kunder. Detta även om man tar hänsyn till socioekonomiska och demografiska skillnader.

Rapportens huvudförfattare Carlos Gould, verksam vid Columbia-universitetet, säger att en rad orsaker har förts fram för att förklara den mindre användningen av gasol bland de familjer som ingår i satsningen.

– Välstånd, utbildningsnivå, kasttillhörighet, hushållens storlek och erfarenhet av gasol är några av de förklaringar som lagts fram. Men vår studie tyder på att det handlar om andra viktiga faktorer som förklarar konsumtionsskillnaderna.

I studien har forskarna granskat två undersökningar som genomförts bland över 8 500 hushåll i en rad indiska delstater. Den första undersökningen gjordes 2015, innan programmet startade, och den andra 2018. Dessa visar att många fler hade fått tillgång till gasol i den senare undersökningen, till stor del beroende på det statliga programmet.

Samtidigt visade samma undersökning att 83 procent av familjerna även 2018 fortsatte att använda sig av framför allt ved, för åtminstone en del av deras matlagning.

Ett av skälen till att gasolanvändningen är mindre bland de familjer som ingår i programmet uppges vara att de i många fall tvingas resa långt för att byta ut sina gasolflaskor. Detta eftersom många av dessa familjer bor i byar på landsbygden.

– Långa reseavstånd kan leda till att människor sparar på gasolen, förklarar Carlos Gould.

I stället väljer dessa familjer att fortsätta använda fasta bränslen som finns mer lättillgängligt.

Rapportförfattarna menar att en metod för att motverka detta problem skulle vara att satsa mer resurser på att öka antalet lokala distributörer av gasoltuber.

Ajay Pillarisetti, forskare med inriktning på miljö och hälsa vid Emory-universitetet i USA,  betonar att de hinder som gör att familjer inte använder sig av gas måste åtgärdas, för att komma till rätta med hälsoriskerna. En metod skulle enligt honom vara att bygga ut ett stort nätverk av mindre distributörer av gasolflaskor, samt att koppla samman programmet med andra satsningar som är inriktade på att stötta fattiga familjer på landsbygden.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Neha Jain