De flesta av Madagaskars fångar har inte blivit dömda

New York, 200831 (IPS) – Nyligen dödades ett stort antal fångar i samband med en massflykt från ett fängelse i Madagaskar. Händelsen belyser de stora problemen i landets fängelser, där en majoritet av fångarna enligt Amnesty International ännu inte har blivit dömda i rättegång.

 Förra söndagen sköts minst 20 fångar till döds av polis och militär i samband med att ett stort antal interner försökte fly från Farafangana-fängelset.

Tamara Leger vid Amnesty säger till IPS att den rådande juridiska processen på Madagaskar innebär att alla som misstänks för ett brott hålls gripna i väntan på den kommande rättegången.

Hon säger att detta leder till att många brottsmisstänkta kan hållas inspärrade i flera år utan att ha blivit dömda, och utan att de får tillräcklig information om vad som händer med deras fall.

– Detta har skapat en exceptionell situation där det i Madagaskars fängelser sitter fler som inte har dömts än de som fått sina domar.

Enligt människorättsorganisationen genomfördes den senaste massflykten av fångar som tvingats leva under ”miserabla” förhållanden, i vissa fall i väntan på att bli åtalade för bagatellartade brott.

Försök till massflykt från landets fängelser är inte ovanliga, och människorättsexperter betonar att de mycket svåra förhållandena i fängelserna gör livet mycket svårt för fångarna.

Tamara Leger säger att tre av fyra minderåriga som sitter i Madagaskars fängelser inte fått sin sak prövad i domstol. Enligt henne innebär myndigheternas agerande att de begår överträdelser av en rad mänskliga rättigheter, däribland att personer som misstänks för ett brott ska betraktas som oskyldiga till dess att motsatsen bevisat, samt att alla ska behandlas humant.

Tamara Leger säger att regeringen inte satsat tillräckliga resurser på kriminalvården. I de flesta fängelser som besökts av människorättsorganisationen har det varit brist på grundläggande material som behövs för att få verksamheten att fungera, däribland tillgången på mat till fångarna.

Enligt Tamara Leger är orsakerna till att så många människor sitter fängslade utan dom bland annat att polisutredningarna tar alldeles för lång tid och att de rättsliga processerna är för långsamma.

– Detta har lett till att tusentals människor blir kvar i fängelserna i månader och år utan att få någon rättegång.

Hon säger att landets domare i stället för att försöka minska antalet personer som sitter inlåsta i väntan på rättegång har intagit en hård hållning, där människor skickas i fängelse för att det ska framstå som att de agerar i rättvisans namn.

Tamara Leger säger att det främst är fattiga människor från landsbygden som drabbas av det rådande systemet.

– En majoritet av dem tvingas sitta många månader och år i fängelse för icke-våldsamma, ofta mindre brott, som stöld, bedrägeri och förfalskning. De fattiga och marginaliserade har ofta dålig kännedom om sina rättigheter och inga resurser de kan använda till sitt försvar.

Amnesty släppte 2018 en rapport om situationen på Madagaskar, efter att organisationens företrädare besökt nio fängelser i landet. I cellerna på många av fängelserna hölls alldeles för många fångar inlåsta och Amnesty konstaterade att miljöerna ofta var mörka och ventilationen dålig. Vid inget av fängelserna hölls dömda och icke-dömda fångar åtskiljda, och på alla anstalter var de sanitära anläggningarna dåliga, samtidigt som det rådde brist på sjukvård, bra mat och möjligheter för fångarna att utbilda sig, och deras möjligheter att ha kontakt med sina familjer var begränsad.

Samira Sadeque