Växande global rörelse vill stoppa offentlig reklam

London, 200819 (IPS) – För sex år sedan satte borgmästaren i den franska staden Grenoble stopp för över 300 offentliga reklamtavlor. Sedan dess har en rörelse för att stoppa reklamen på offentliga platser fortsatt att växa i Frankrike, och även fått internationella efterföljare.

– Efter att reklamen försvann i Grenoble syns stadens skönhet och bergen. Reklam skapar hinder, och utan den går det lättare att andas. Reklam är som ett isberg, de största effekterna sker under ytan. Den övertar vår fantasi, säger Khaled Gaiji.

Han är nationell samordnare för den franska organisationen Résistance à l’Agression Publicitaire, RAP.

År 2014 beslutade den nya gröna borgmästaren Éric Piolle i Grenoble att avsluta ett kontrakt på 326 pelare för utomhusreklam, däribland för 64 stora reklamskyltar. I stället ersattes dessa av träd eller av platser för samhällsinformation – eller av ingenting alls. Borgmästaren kunde däremot inte stoppa reklamen på stadens buss- och spårvagnsplatser eftersom dessa styrdes av de regionala myndigheterna.

Sedan dess har organisationen RAP vuxit snabbt och har i dag 29 lokalavdelningar i Frankrike, som bland annat försöker stoppa den offentliga reklamen med politiska påtryckningar.

Rörelsen växer även internationellt, under budskapet att reklamen har negativa ekologiska konsekvenser, dels genom att driva på konsumtionen, men också genom att den har en invaderande effekt på stadsbilden.

På nationell nivå lyckades RAP tillsammans med andra organisationer 2016 att samla in 60 000 namnunderskrifter som fick den dåvarande finansministern Emmanuel Macron att skrinlägga planerna på att utöka reklamplatserna i Frankrikes småstäder och byar.

Rörelsen har även anordnat flera demonstrationer, bland annat med stöd för aktivisten ”Alex”, som åtalats för att ha täckt över reklamplatser med affischer.

Den brasilianska staden São Paulo blev 2006 den första i världen som förbjöd utomhusreklam. Den dåvarande borgmästaren jämförde reklamen med ”visuell nedsmutsning”, och över 15 000 reklampelare fick plockas ned tillsammans med ett mycket stort antal stora affärsskyltar.

Och i de indiska storstäderna New Delhi, Mumbai och Chennai har det införts restriktioner för den offentliga reklamen, medan man i Teheran bytte ut all reklam mot konst under tio dagar under 2015.

I oktober förra året anordnades den första anti-reklam-konferensen i Bristol av organisationen Adblock Bristol, som har lokala avdelningar i flera andra brittiska städer.

Nicola Round vid Adblock Bristol säger att reklamen visas utan att någon gett sitt samtycke.

– Jag kan undvika reklam i tidningar eller på nätet. Men om jag går ut med mitt barn i en park eller bara vill ha en lugn stund utomhus, så vill jag inte bli tillsagd att köpa snabbmat, modekläder eller bilar. Och jag kommer inte undan den reklam som visas på stora skyltar.

Rörelsen menar att reklamen gör att företag i allt högre grad tar över offentliga utrymmen. I stället, menar Nicola Round, borde det vara upp till lokalbefolkningarna att avgöra vad som ska visas på de platser som i dag upptas av reklamen.

– Vårt mål är att få bort den, kanske för att vackra byggnader ska kunna avtäckas. Andra kanske vill låta naturen ta över, eller ha muralmålningar. Det finns många alternativ, säger hon.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av nyhetssajten Equal Times.

Steve Rushton