Jordbruket drabbas när Malawis unga drar till städerna

Distriktet Chiradzulu, Malawi 200818 (IPS) – En majoritet av invånarna i Malawi är beroende av familjejordbruk för sin försörjning. Men allt fler ungdomar väljer att flytta till städerna – och det slår mot matproduktionen.

FN:s jordbruksorganisation, FAO, uppger att åtta av tio malawier livnär sig som bönder, och en stor majoritet består av småjordbruk där de egna familjernas arbetsinsatser är avgörande. Samtidigt är utvecklingen densamma här som i många andra delar av Afrika – många ungdomar väljer att lämna hembygden för att söka lyckan i städerna.

En studie gjord av forskningsinstitutet IITA, under dess program Care, visar att det in sin tur leder till en minskad produktivitet bland familjejordbruken.Studien bygger på forskning utförd i de två distrikten Zomba och Lilongwe, som är kända för dess stora produktion av stapelvaran majs, och visar att produktionen av grödan minskade kraftigt i de hushåll där familjemedlemmar hade flyttat till städerna.

Slutsatsen var att den arbetskraft som går förlorad när en ung person flyttar inte ersätts genom att ny arbetskraft hyrs med hjälp av de pengar den utflyttade skickar tillbaka till familjen.

Timelehin Osunde vid IITA säger att några av orsakerna till att ungdomar flyttar från landsbygden är att livet som jordbrukare inte har några goda framtidsutsikter, men också att många lockas av de utbildningsmöjligheter och andra resurser som finns i städerna.

Myndigheterna i Malawi har genom olika program försökt förbättra de sociala och ekonomiska förutsättningarna på landsbygden. Men utflyttningen har fortsatt.

Timelehin Osunde menar att många av de satsningar som genomförts för att utveckla landsbygden i Afrika gör ett gemensamt misstag – att programmen drivs igenom av politiker utan att de unga involveras.

– Ofta genomförs dessa från toppen och neråt i stället för tvärtom, säger Timelehin Osunde till IPS.

Av det skälet driver IITA satsningar för att hjälpa afrikanska myndigheter att motverka urbaniseringen. Ett av programmen är inriktade mot skolungdomar och syftar till att ge dem de grundläggande verktygen för att satsa på en karriär som jordbrukare och en annan satsning går ut på att öka intresset för jordbruket bland ungdomar som är undersysselsatta.

Målsättningen är att få fler ungdomar att börja se på jordbruket som en lukrativ affärsmöjlighet.

– Jordbruket i Afrika är omgärdat av negativa uppfattningar bland de unga på grund av det slit det förknippas med, i kombination med dåliga inkomster. Programmet syftar till att ändra på detta och att skapa de resurser som behövs för att unga afrikaner ska kunna satsa på att bli jordbruksentreprenörer, berättar Timelehin Osunde.

En av de ungdomar som bestämt sig för att nu stanna i sin hemby är Frederick Yohane, 24, i distriktet Chiradzulu i södra Malawi. Han har återvänt efter att ha prövat lyckan i landets kommersiella huvudstad Blantyre. Nu vill han i stället satsa på de odlingar av majs och bönor som han sköter tillsammans med sina två bröder.Och han har högflygande planer och tror att han vet hur han ska lyckas öka sina inkomster.

– Vi producerar tillräckligt med majs för vårt husbehov. Men vi måste även börja tjäna pengar, så vi planerar nu att hyra ytterligare ett stycke mark där vi även kan odla majs som kan säljas. Och i framtiden hoppas vi kunna köpa egen mark så att vi kan börja bedriva ett kommersiellt jordbruk, berättar han.

Charles Mpaka