Malawi: Coronakrisens offer utlovas ekonomiskt stöd

Blantyre, 200612 (IPS) – Malawi i sydöstra Afrika är ett av få länder i världen som inte har stängts ned för att stoppa spridningen av covid-19. Orsaken är att Högsta domstolen beordrat regeringen att först se till att lindra de konsekvenser en nedstängning skulle ha för de fattiga i städerna.

Högsta domstolens besked kom efter att människorättsorganisationer i mitten av april begärt en prövning av regeringens beslut om en nedstängning av landet. Organisationerna menade att regeringen inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda dem som skulle drabbas hårdast av åtgärden – de fattigaste. I sitt beslut slog Högsta domstolen fast att en nedstängning inte fick genomföras förrän regeringen genomfört en satsning riktad mot de mest sårbara i städerna.

I slutet av april lanserade president Peter Mutharika en satsning på kontantstöd som enligt planerna ska betalas ut till 172 000 hushåll i huvudstaden Lilongwe samt i Blantyre och i två ytterligare städer.

Tanken var att programmet, som ska finansieras av Världsbanken, skulle inledas i början av maj. Men sedan dess har det försenats.

Samtidigt har nu många av världens länder börjat lätta på restriktionerna, och frågan är om Malawi nu kommer att stängas ned – i synnerhet med tanke på att det snart ska hållas presidentval i landet.

Men coronakrisen har redan drabbat många malawier hårt. En av dem är änkan Elizabeth Longwe som arbetar med att sälja tomater på en marknad i Blantyre. Sedan landets första dödsfall i covid-19 rapporterades i början av april har hennes inkomster nästan halverats, då många kunder håller sig undan av rädsla för smittspridningen.

– Människor har i stället börjat storhandla vid färre tillfällen, vilket gjort det svårare för småhandlare som mig, säger hon till IPS.

Elizabeth Longwe har tre barn och är samtidigt lättad över att landets skolor har stängts på grund av pandemin.

– Annars hade situationen varit katastrofal, då jag inte hade haft råd att betala för mina barns dagliga resor till skolan. Samtidigt är jag oroad över hur jag ska ha råd att ge mina barn mat.

Hon blev lättad när hon fick höra beskedet om regeringens utlovade bidragssatsning. Det blev också Lackson Tembo, som jobbar med att sälja second hand-kläder på samma marknad.

– För mig skulle det betyda att jag skulle ha råd att ge mina barn mat och att köpa tvål, säger Lackson Tembo till IPS.

Men hittills har ingen av dem fått något bidrag, och heller inte någon information om varför.

Williams Banda vid Malawis finansdepartement säger till IPS att orsaken till att bidragsutbetalningarna har försenats är att man arbetat med frågor kring hur det ska genomföras.

Samtidigt talar mycket för att landet nu inte kommer att genomföra någon nedstängning – med tanke på att valkampanjerna är i full gång inför det nya presidentval som enligt planerna ska hållas 2 juli. Detta efter att landets konstitutionsdomstol tidigare ogiltigförklarade fjolårets presidentval med hänvisning till en rad oegentligheter.

Malawi har hittills haft färre än 500 bekräftade fall av covid-19, och endast fyra dödsfall.

Coronakrisen har också påverkat valkampanjen. Nyligen anklagade den förra presidenten Joyce Banda regeringen för att överdriva hur många som blivit sjuka, som en del i ett försök att via en nedstängning få valet framflyttat. Även andra oppositionspolitiker är motståndare till en nedstängning.

Men oavsett om landet kommer att stängas ned eller inte ska bidragsprogrammet genomföras, säger socialminister Clara Makungwa till IPS. Detta eftersom allt fler har drabbats av coronakrisens ekonomiska effekter. Målet är att bidragen ska börja betalas ut i slutet av juni, enligt ministern.

Samtidigt menar ekonomen Betcheni Tchereni att mer pengar också måste satsas på att utöka coronatesterna i landet. Hittills har endast 6 000 personer blivit testade i det tätbefolkade landet, som har runt 18 miljoner invånare.

Lameck Masina