Tusentals offer för modernt slaveri i Australien

Sydney, 200611 (IPS) – Undersökningar visar att många tusentals människor arbetar under slavliknande förhållanden i Australien och Nya Zeeland. Det är en verksamhet som göds av den utbredda fattigdomen i närliggande länder.

Moe Turaga från Fiji var 17 år gammal då han fick ansvar för försörjningen av sin mamma och sina yngre syskon. Samtidigt erbjöd en släkting honom både arbete och utbildning i Australien. Han tog chansen och lämnade hemlandet. Men i stället för det som utlovats av släktingen hamnade Moe Turaga på en avlägsen bondgård i delstaten Victoria där han tvingades arbeta under hemska förhållanden.

– Vi hade förtroende för denna man som ingick i släkten och var engagerad i kyrkan och vi förblev lojala i flera år eftersom vi fick höra att våra löner skickades till våra familjer så att våra syskon skulle kunna gå i skolan, berättar han.

Moe Turagas blev utnyttjad långt innan mobilernas och de sociala mediernas tid, så ingen av dem som exploaterades på jordbruket kunde ha någon kontakt med dem där hemma.

– Alla våra identitetshandlingar hade konfiskerats, vi hölls helt isolerade, berättar Moe Turaga.

Efter att ha slitit på jordbruket i två års tid fick han reda på att inga pengar hade skickats hem till familjen. Tack vare en annan bonde som erbjöd Moe Turaga arbete kunde han fly från gården.

– Upplevelsen av att bli exploaterad kommer jag att bära med mig under resten av mitt liv. Numera är jag engagerad i arbetet mot modernt slaveri, något som är vanligt förekommande i Australien, säger Moe Turaga som i dag bor i Queensland med sin familj.

Tvångsarbete är vanligt förekommande i Asien och Stillahavs-området. Samtidigt har en stigande medvetenhet om problemen lett till att det genomförts flera åtgärder för att bekämpa fenomenet.

Beräkningar som gjorts i samarbete med FN-organen ILO och organisationen Walk Free Foundation visar att över 40 miljoner människor utnyttjades i slavliknande arbeten under 2016, varav nästan 25 miljoner var utsatta för rena tvångsarbeten.

Ny forskning visar att det också är en problematik som är vanligt förekommande i Australien, Nya Zeeland och ett antal länder i Stillahavsregionen. Och det finns en stark koppling till fattigdom och migration.

– Utsattheten kommer med stor sannolikhet att öka då klimatförändringarna förvärrar fattigdomen och migrationen, säger Elise Gordon, vid Walk Free Foundation till iPS.

Hon menar att några av de sektorer där slavliknande förhållanden är som vanligast är inom jordbruket, köttindustrin, byggsektorn, inom det privata hushållsarbetet – och sexindustrin.

Walk Free Foundations uppger i sin skattning, Global Slavery Index, att det vid varje givet tillfälle finns runt 15 000 människor i Australien, och 3 000 i Nya Zeeland, som är utsatta för det moderna slaveriet.

Australien är ett land som många lockas till, eftersom man tror att möjligheterna är många där, säger Justine Nolan, professor vid juridiska fakulteten vid University of New South Wales i Sydney.

– Det moderna slaveriet kan utgöras av  tvångsarbeten, eller att arbetarna tvingas arbeta mycket övertid mot usla eller inga löner, säger Justine Nolan till IPS.

I Australien infördes en ny lag mot slavliknande arbeten för två år sedan. Den innebär att större företag måste rapportera om riskerna för fenomenet inom den egna verksamheten och bland sina underleverantörer – samt agera för att förebygga dessa.

Jenny Stanger, som är chef för en avdelning inom katolska kyrkan som arbetar mot slaveri, säger till IPS att lagen ger landets företag en möjlighet att agera som föredömen för andra.

– Australiska företags leverantörskedjor finns i hela Asien, så de kan gå i bräschen för att stärka arbetarnas rättigheter. Och där ingår att förbättra rättigheterna och öka tillgången till rättvisa för migrantarbetare som finns här i landet, säger hon.

Jenny Stanger betonar att de som löper störst risk att råka illa ut är papperslösa migranter och personer som har tillfälliga visum. Detta eftersom dessa grupper kan rekryteras och utnyttjas av företag som erbjuder hårda arbeten bland annat inom jordbruket, jobb som få australier är intresserade av.

*Artikeln ingår i en serie texter där IPS rapporterar om människohandel i olika delar av världen, med stöd från Airways Aviation Group.

Neena Bhandari