Krisen belyser människans behov av biologisk mångfald

New York, 200611 (IPS) – Efter de nedstängningar som skett världen över i coronakrisens spår har det kommit rapporter om hur vilda djur synts i det som normalt är hårt trafikerade stadskärnor. Experter menar att pandemin ger mänskligheten en möjlighet att begrunda de ekologiska fotavtryck vi lämnar efter oss.

Elizabeth Maruma Mrema, tillförordnad ordförande för FN-konventionen om biologisk mångfald, menar att människor nu har möjlighet att fundera över hur man ska arbeta för att skapa en mer hållbar värld.

– Vi vet att mänskligheten står vid ett vägval i fråga om vilka arv vi vill efterlämna till framtida generationer, säger hon till IPS.

Elizabeth Maruma Mrema hänvisar till den senaste rapporten från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, som visar att förstörelsen av världens natur går snabbare än någon gång tidigare i historien samtidigt som att allt fler arter utrotas.

– Och effekterna blir stora för människor i hela världen. Det krävs grundläggande förändringar för att återupprätta och skydda miljö och natur.

Även Roderic Mast vid Internationella naturvårdsunionen, IUCN, menar att coronakrisen kan ses som en möjlighet till förändring.

– Jag hoppas att pandemin innebär en ökad uppmärksamhet om den ”självbelåtenhetens pandemi” som vi levt med och hur den har lett till höga koldioxidutsläpp och plastföroreningar i haven, säger han till IPS.

Roderic Mast påpekar samtidigt att det kommit vissa uppgifter om att tjuvjakten har ökat i vissa länder under coronakrisen. Även om uppgifterna inte har kunnat verifieras säger han att rapporter från fältet talar om att den illegala jakten ökat, eftersom färre personer som har till uppgift att stoppa tjuvjakten är på sina arbeten.

Samtidigt menar Elizabeth Maruma Mrema att arbetet för att skydda den biologiska mångfalden faktiskt kan stärkas av pandemin.

– Coronakrisen har bekräftat något vi redan kände till – att den biologiska mångfalden är avgörande för människans hälsa – och den belyser hur bråttom det är att stärka skyddet, säger hon.

Samira Sadeque