Kampen mot hiv tappar mark i coronakrisens Ryssland

Bratislava, 200529 (IPS) – Ryssland är ett av de länder i världen som är hårdast drabbat av hiv och aids. Men kampen mot epidemin tappar nu mark då landets redan hårt belastade sjukvård även tvingas att försöka hantera den växande covid-19-pandemin.

De officiella dödstalen är låga, men Ryssland ligger samtidigt i toppen i fråga om antalet rapporterade fall av covid-19. Hundratals sjukhus i landet har meddelat att de drabbats av utbrott av sjukdomen och enligt rapporter har mängder av läkare och annan sjukvårdspersonal dött i pandemin.

Detta samtidigt som antalet nya fall av hiv är mycket högt och minst 1,2 miljoner personer i Ryssland bär på hiv.

FN:s aidsprogram Unaids uppger i ett uttalande att fler än hundra ryska center mot hiv nu har mobiliserats för i stället bidra i kampen mot covid-19.

Och även om ryska myndigheter uppger att hiv-smittade fortfarande får den vård de behöver, så hävdar personer som är involverade i arbetet att man drabbats av stora problem.

En källa som inte vill bli citerad med sitt namn säger till IPS att det finns människor som nu har fastnat i delar av Ryssland på grund av nedstängningarna, och inte längre har tillgång till sina bromsmediciner.

– Sen finns det migrantarbetare som vanligtvis tar sina läkemedel med sig, och sedan reser hem igen för att hämta nya mediciner efter några månader – men som nu inte kan få tag på dem.

Flera andra källor uppger för IPS att lokala grupper och frivilliga har tvingats göra olagliga uppgörelser med läkare för att kunna nå ut med bromsmediciner till personer som är beroende av dem.

– Läkarna inser att de inte har något val, utan att människor annars skulle dö, säger en person som inte vill uppge sitt namn.

Den som är i behov av bromsmediciner kan drabbas hårt även av korta uppehåll i behandlingen. Världshälsoorganisationen, WHO, uppger att det inte finns några bevis för att personer som är hiv-positiva men får sina bromsmediciner skulle löpa en förhöjd risk för att drabbas av covid-19. Samtidigt anses personer med ett försvagat immunförsvar löpa högre risk att drabbas av svårare komplikationer i samband med sjukdomen.

Nedstängningarna i Ryssland har också gjort det svårare för riskgrupper som missbrukare och prostituerade att få tillgång till tjänster och service som kan minska riskerna.

Vissa inrättningar som varit inriktade på vård för narkomaner har nu fått ställa om för att ta hand om covid-19-patienter, och missbrukare kan numera bara få hjälp med sitt beroende om de bedöms vara i akut behov av det.

Samtidigt finns det en stigande oro för att narkotikamissbrukare ska börja ta större risker, vilket i sin tur ökar riskerna för att de smittas av hiv. Anja Sarang, ordförande för den Moskvabaserade Andrej Rylkov-stiftelsen, ARF, som arbetar för en human narkotikapolitik, säger till IPS:

– Frågan är vad som definieras som ett ”akut behov”? Dessa narkotikaanvändare tillhör samhällets mest sårbara grupper och nu kan de inte få någon hjälp.

Ett annat problem är att krisen lett till att fler människor drivits in i fattigdom efter att ha förlorat sina jobb. En grupp som drabbats mycket hårt ekonomiskt är de prostituerade, uppger en person vid en organisation som arbetar med att ge stöd till hiv-smittade:

– Många har förlorat allt arbete, sedan sina hem och tvingas nu kämpa för att få tag på mat, och än värre är det med bromsmedicinerna.

Samtidigt uppges nätverk av lokala organisationer och aktivister arbeta för att nå ut till riskgrupper bland annat med rena sprutor.

Ed Holt