Kenyas unga kvinnor saknar preventivmedel

Nairobi, 200529 (IPS) – Graviditetsrelaterade problem är en av de främsta orsakerna till att unga kenyanska kvinnor dör i förtid eller drabbas av svåra hälsoproblem. Samtidigt visar undersökningar att över hälften av de tonårskvinnor i landet som vill skydda sig mot graviditeter inter har tillgång till säkra preventivmedel.

Det var först mot slutet av hennes graviditet som 17-åriga Eva Muigais anhöriga upptäckte vad som var på gång. Studenten, som bor med sin familj i Gachie i centrala Kenya, hade fram till dess lyckats dölja sin graviditet genom att bära löst åtsittande kläder som dolde hennes växande mage.

– Planen var att genomföra en abort, men jag var för rädd. En klasskamrat som genomförde en abort förra året var nära att dö, så jag sköt hela tiden upp det, berättar Eva Muigai för IPS.

Vid ett tillfälle tog hon dock mod till sig och besökte en man som utför aborter. Men då hade graviditeten redan gått för långt. I stället fortsatte hon att dölja sin mage för familjen – fram tills att hon var i sjunde månaden.

– Jag svimmade och min mamma öppnade upp mina kläder för att jag skulle få lättare att andas. Och då avslöjades det att jag var gravid, berättar Eva Muigai.

Under de första sju månaderna av sin graviditet, då Eva Muigai dolde att hon var gravid, gjorde hon inte ett enda besök vid någon vårdcentral. Bara två veckor innan det beräknade födelsedatumet drabbades hon av kramper. Eva Muigai fördes snabbt till sjukhuset, där läkarna genomförde ett akut kejsarsnitt. Barnet kunde dock inte räddas, och efter ingreppet drabbades Eva Muigai av besvär som gör att hon fortfarande tvingas uppsöka sjukvården.

Angela Nguku, ordförande för organisationen White Ribbon Alliance for Safe Motherhood, betonar för IPS att förlossningar och graviditetsrelaterade komplikationer är en av de främsta orsakerna till förtida död och hälsoproblem bland kenyanska kvinnor i åldern mellan 15 och 19 år. Hennes organisation arbetar för att stärka kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa och är en partnerorganisation till den globala kampanjen Deliver For Good. Fler än 400 organisationer ingår i den kampanjen, där initiativtagaren är den internationella organisationen Women Deliver.

Enligt Tamara Windau-Melmer vid Women Deliver hamnar tonårskvinnor ofta på efterkälken när det genomförs satsningar.

– Men unga kvinnor måste verkligen engageras i beslutsprocesser som handlar om deras egna liv – i synnerhet kring frågor som berör tillgången till preventivmedel, säger hon till IPS.

Världshälsoorganisationen betonar att unga kvinnor löper högre risk för flera olika hälsoproblem i samband med graviditeter, än kvinnor som hunnit fylla 20 år. Dessutom ökar risken för att deras barn ska födas underviktiga och drabbas av andra allvarliga problem.

Tamara Windau-Melmer säger att det av många skäl är viktigt att nå ut med en korrekt sexualundervisning till yngre kvinnor.

– Det ger dessutom en möjlighet att nå ut med viktig information om hur de ska kunna ta kontroll över sina egna liv och skapa en bättre framtid både för sig själva och sina familjer.

Men i Kenya har frågan om sexualundervisning förblivit en känslig fråga, där motståndet från landets religiösa företrädare förblivit starkt.

Och enligt Angela Nguku har de löften som myndigheterna gett sedan länge om att alla unga kvinnor ska erbjudas tillgång till preventivmedel långt ifrån förverkligats.

Enligt den senaste statistiken har 14 procent av de barn som föds i Kenya en tonåring som mamma. Siffror från forskningsinstitutet Guttmacher Institute visar att en stor majoritet av dessa graviditeter är oplanerade, och att minst 54 procent av de sexuellt aktiva unga kvinnorna i Kenya som ännu inte vill bli mammor saknar tillgång till moderna preventivmedel.

Enligt beräkningar från Guttmacher Institute skulle en kombination av preventivmedel för tonårskvinnor och tillgång till god vård kunna minska antalet dödsfall i barnsäng bland tonårskvinnor med hela 76 procent.

Dessa siffror rimmar samtidigt illa med de framgångar som gjorts i landet när det gäller tillgången på preventivmedel för gifta kvinnor – där andelen ökat kraftigt på senare år.

Samtidigt hotar coronapandemin att slå undan de framgångar som uppnåtts. Kenya har liksom många andra länder varit nedstängt sedan i april, men utegångsförbud nattetid och stängda skolor och religiösa center.

– Pandemin förstärker klyftan mellan de unga kvinnorna och den reproduktiva service de har behov av, säger sjuksköterskan Grace Kanini till IPS.

Miriam Gathigah