Traditionella helare engageras i kampen mot hiv

Mbabane, 200528 (IPS) – Det lilla kungadömet Swaziland är det land i världen där högst andel av befolkningen lever med hiv. Nu har flera av de så kallade ”traditionella helare” som många vänder sig till i samband med sjukdomar engagerats för att hejda smittspridningen.

Även tuberkulos utgör ett mycket stort problem för den till stora delar fattiga befolkningen i Swaziland, som formellt bytt namn till Eswatini. Khalishwayo arbetar som tradionell helare i regionen Shiselweni, där han tar emot besök från människor som drabbats av olika åkommor. För att ställa sina diagnoser använder han sig av det som påstås vara övernaturliga krafter.

– Men det finns saker som jag inte kan upptäcka – som huruvida någon är drabbad av hiv eller tbc, säger Khalishwayo till IPS.

I denna region är han en av åtta medicinmän som har börjat distribuera hiv-tester till sina klienter, som de kan använda på egen hand för att ta reda på sin status.

Satsningen har lanserats av Läkare utan gränser, MSF, i samarbete med hälsovårdsdepartementet, och genom den har de traditionella helarna utbildats i hur de kan medverka till att minska spridningen av både hiv och tbc.

Khalishwayo säger att han tidigare inte brukade uppmana sina kunder att genomföra hiv-tester, eftersom han inte ansåg att det var hans uppgift.

– De traditionella helarna var inte engagerade i kampen mot hiv och aids, säger han.

Men efter genomgången utbildning fick Khalishwayo, liksom sina kollegor, tillgång till 50 självtester som det är meningen att han ska dela ut till sina kunder under sex månaders tid.

En annan traditionell helare, Singaphi Mngomezulu, säger att de i samband med utbildningen fick lära sig att vissa aidsrelaterade sjukdomar kan ha samma symtom som de tidigare skyllde på ”häxkrafter”.

Satsningen är en av flera som bedrivs i Swaziland för att bekämpa hiv och aids. Och på senare år har satsningarna gett resultat – bland annat genom att man lyckats minska andelen hivsmittade i åldersgruppen mellan 18 och 49 år.

Landet uppges även ha gjort framsteg i arbetet mot FN:s målsättning om att nio av tio personer som har hiv också ska känna till det och ha tillgång till bromsmediciner.

Samtidigt har undersökningar visat att fler kvinnor än män genomför hiv-tester.

– Av det skälet är vi inriktade på män, eftersom de inte är lika villiga att uppsöka sjukvården, berättar Muhle Dlamini, som är chef för Swazilands statliga hiv-program, Snap.

Bernhard Kerschberger, chef för MSF:s arbete i Swaziland, säger att satsningen på traditionella helare syftar till att fler ska testa sig för hiv, och sedan söka upp sjukvården för att genomföra ytterligare ett test, om egentestet visat sig vara positivt. Och därefter erbjudas bromsmediciner.

– De traditionella helarna och sjukvården har inget officiellt samarbete, utan testerna används för att identifiera personer som kan vara i behov av den service som vården kan erbjuda, säger han.

Bernhard Kerschberger betonar att det handlar om ett pilotprojekt som syftar till att ta reda på om de traditionella helarna kan erbjuda en möjlighet att nå ut till personer som den etablerade sjukvården har svårt att nå fram till. Samtidigt har utbildningen redan gett resultat, säger han:

– Det viktigaste är att de traditionella helarna fått lära sig att de inte kan bota hiv, utan att de måste skicka sina klienter vidare till sjukvården.

Han påpekar att män ofta är svåra att nå ut till på grund av den stigmatisering som omgärdar hiv och aids.

– Av det skälet beslutade vi oss för att engagera de traditionella helarna eftersom de är högt ansedda av sina klienter och kan verka under trygga omständigheter, säger Bernhard Kerschberger.

Mantoe Phakathi