Konspirationsteorierna florerar i coronavirusets spår

New York, 200327 (IPS) – Coronavirusets förödande konsekvenser över hela världen har gett näring till flera falska konspirationsteorier – som att viruset skulle vara ett biologiskt vapen. Samtidigt förblir biologiska vapen ett potentiellt hot mot människor, trots att de varit förbjudna sedan 1975.

En av konspirationsteorierna gör gällande att coronaviruset kan vara resultatet av ett vapenexperiment som av misstag kom ut från ett laboratorium i Kina. Andra påstår i stället att det handlar om ett vapen som riktats mot Kina i syfte att destabilisera världens näst största ekonomi.

Militära experter avfärdar båda påståendena som falska, och menar att de snarare ingår i medvetna desinformationskampanjer.

Trots detta har den amerikanske senatorn Tom Cotton upprepat anklagelsen om att viruset skulle vara en skapelse från den kinesiska militären, medan andra menar att det är Nordkorea som ligger bakom sjukdomen.

Detta samtidigt som USA:s president Donald Trump kritiserats hårt efter att han återkommande valt att beskrivit coronaviruset för ”ett kinesiskt virus”.

De verkliga biologiska vapnen förbjöds via en internationell konvention som började gälla för 45 år sedan.

Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates förutspådde 2015 att nästa massdödare inte kommer att vara missiler, utan mikrober. I ett så kallat TED-talk sade han att ”om något dödar fler än tio miljoner människor under kommande årtionden så är det troligt att det handlar om ett mycket smittsamt virus, snarare än ett krig”. Två år senare uppges han vid ett sidoevent till Världsekonomiskt forum har upprepat samma varning, samtidigt som Bill Gates rapporterats ha uttryckt kritik mot omvärldens ”brist på förberedelser”.

Nyligen varnade han för att covid-19 kan få ”mycket, mycket dramatiska” konsekvenser – i synnerhet om sjukdomen får stor spridning i södra Afrika och Sydasien.

Samtidigt har hans stiftelse, Bill & Melinda Gates Foundation, utlovat motsvarande en miljard kronor som ska gå till att bekämpa viruset, som en del av organisationens satsningar för att stärka den globala folkhälsan.

Nyligen citerade New York Times en studie från Imperial College i London, där en beräkning gjorde gällande att över en kvarts miljon människor i Storbritannien, och över en miljon i USA, skulle kunna dö av coronaviruset – om inte myndigheterna agerade för att stoppa virusets spridning.

Filippa Lentzos, forskare vid Stockholms fredsforskningsinstitut, Sipri, säger till IPS att biologiska vapen består av ett biologiskt medel och en mekanism för att sprida detsamma. Hon påpekar att alla former av virus i teorin skulle kunna användas som ett vapen.

Enligt Filippa Lentzos bedömer man att runt 25 länder i världen under de senaste hundra åren vid någon tidpunkt har innehaft biologiska vapen.

– I de flesta fall handlade det om kortvariga, små och begränsade program, säer hon till IPS.

Endast två länder, USA och det dåvarande Sovjetunionen, har enligt Filippa Lentzos varit i besittning av biologiska vapen med kapacitet att orsaka enorma ekonomiska eller mänskliga skador.

Hon säger att informationen i dagens värld är begränsad i fråga om möjliga satsningar på biologiska vapen.

– Problemet i dag handlar egentligen inte om huruvida länder har program för offensiv biologisk krigföring, utan att de utvecklar sådant som kan ha dubbla användningsområden.

Hon påpekar att användningen av biologiska vapen har varit mycket begränsad sedan slutet av andra världskriget.

Konventionen mot biologiska vapen är ett internationellt fördrag som förbjuder biologiska vapen. Den började gälla i mars 1975 och har undertecknats av 182 av världens länder.

Thalif Deen