Elever fick skolor att ställa om

Buenos Aires, 200326 (IPS) – För sex år sedan föreslog gymnasieelever i Argentinas huvudstad att deras skola skulle skapa sin egen elektricitet med hjälp av solpaneler. Så blev det också och nu planerar myndigheterna att över 140 offentliga skolor i staden ska följa efter.

– Jag och en grupp klasskamrater fick idén 2014, men vi trodde aldrig att den skulle bli verklighet, berättar Sebastián Ieraci, 23, samtidigt som han pekar mot de skinande solpaneler som numera täcker gymnasieskolan Antonio Devotos tak i Buenos Aires.

Skolan är en av de första offentliga byggnaderna i huvudstaden som sedan i november förra året fullt ut lyckas täcka alla sina energibehov med hjälp av solenergi.

Hittills har sju av stadens kommunala skolor försetts med solpaneler. Men myndigheterna har listat ytterligare 140 skolor som har de förutsättningar som krävs, och planen nu är att alla dessa med tiden ska ingå i satsningen på förnybar energi.

Men hade det inte varit för de engagerade eleverna och stöttningen från lokalbefolkningen hade kanske inte satsningen blivit av.

IPS träffar Sebastián Ieraci vid hans gamla skola, dit han tagit sig från sitt jobb på en färgfabrik. Han gick sista året på gymnasiet då han tillsammans med sina klasskamrater lämnade in sitt förslag om utbyggnaden av solpaneler till myndigheterna, som en del av en årlig satsning där stadens sistaårselever uppmanas att tänka nytt kring frågor som berör miljö, trafik och offentliga miljöer.

– Vi visste att skoltaket inte användes till något och insåg att solpaneler skulle kunna tjäna dubbla syften. Dels skulle de vara bra för miljön, men också för ekonomin, berättar Sebastián Ieraci.

Eleverna ägnade en månad till att undersöka förutsättningarna, sedan lämnade de in sitt färdiga förslag till myndigheterna.

– Då kändes det som en utopi, men när jag i dag tittar på solpanelerna blir jag väldigt stolt.

Skolelevernas förslag vann bland de över 70 elevinitiativ som presenterades för de lokala myndigheterna 2014, och två år senare beslutade stadsfullmäktige att inleda en satsning på solpaneler i hela staden. Det första ledet bestod av en utredning av förutsättningarna bland 600 skolbyggnader i staden.

För tre år sedan fick förslaget förnyad vind i ryggen, då satsningen på solpaneler vann en ny tävling i en omröstning där över tre miljoner av Buenos Aires invånare var med och röstade för de projekt som de ville att staden skulle satsa på.

I Devoto engagerade sig lokalbefolkningen i omröstningen, vilket ledde till att stadsdelsförvaltningen avsatte de pengar som krävdes för att projektet skulle kunna förverkligas.

Solpanelerna började installeras i augusti förra året och sedan i november har de 87 paneler som sitter på Antonio Devoto-skolans tak varit i drift. Inom kort kom även den grundskola som ligger alldeles bredvid gymnasiet också med i satsningen och numera har de båda skolorna tillsammans 113 solpaneler som förser de båda skolorna och dess 500 elever med den el de behöver – och mer därtill.

– Elöverskottet går ut i det övriga elnätet, vilket skapar en kredit hos elbolaget, berättar ingenjören Andrés Valdivia, chef för klimatfrågor vid stadens utbildningsdepartement, för IPS.

I september 2015 infördes en ny lag i Argentina som underlättar finansieringen av satsningar på förnybara energikällor, och sedan dess har antalet sol- och vindkraftsanläggningar kraftigt ökat. I slutet av förra året stod dessa energikällor för nästan åtta procent av all el som producerades i landet, vilket nästan är en fyrdubbling jämfört med i början av 2016, enligt den officiella statistiken.

– Ungdomarnas intresse för en energiomställning förvånade oss och gjorde att vi bestämde oss för att gemensamt samla in en massa information, säger Marcelo Mazzeo, rektor vid Antonio Devotos gymnasium.

– Nu kommer skolor från olika delar av landet hit för att se vad vi har gjort och för att försöka kopiera det, säger han vidare till IPS.

Félix Aban är lärare vid skolan och arbetade tillsammans med eleverna när att projektet växte fram. Han säger att eleverna låg i framkant – genom att de studerade utvecklingen i andra länder.

– En intressant sak är att ungdomarna redan 2014 föreslog att överskottsenergin som producerades skulle ledas över till det vanliga elnätet – och på den tiden var det ett förslag som ingen ens övervägde i Argentina. Eleverna på den här skolan låg före, säger han till IPS.

Daniel Gutman